150КЕРГОНКСОН, США – Українська Скаутська Організація “Пласт” гостив свій двоєрічний крайовий з’їзд (КПЗї’зд) на оселі Українського Народного Союзу “Союзівка” від 19-20 жовтня, обираючи нову управу Крайової Пластової Старшини (КПС) та Крайової Пластової Ради (КПРада). Присутні також голосували над змінами до статуту Американського Пласту.

Пластовий капелян, о. Д-р Іван Кащак, відкрив з’їзд молитвою, а опісля вітальні слова Начального Пластуна Д-р Любомира Романківа, СМ та голови Головної Пластової Булави, Марти Кузьмович відкрили дискусії з’їзду. Президія складалася з Д-р Романа Гриціва, голови, Петра Стесюка, заступника, та писарів Ксені Козак і Ксені Захарчук. Представники уступаючого КПС-у та КПРади подали звіти, тоді присутні на з’їзді були розділені на комітети таборів, резолюцій, номінації, статутів тощо. Також було обрано виборчу комісію, яка пізніше оголосила, що 78 делегатів між собою мали 112 голосів.

У звіті голови КПС, Д-р Христі Кохан, вістка йшла що кількість новацтва в США швидко росте – і що це добрий взірець майбутності Пласту на п. Американському континенті. Найбільші станиці зі слів подруги Христі є Ню Йорк, Філядельфія, Чикаґо, та Нюарк, Н.Дж., вона також згадала, що швидко розвивається нова станиця в Сієтл та зацікавлення існує в Сакраменто, Каліфорнія і в Тампа, Флорида відкриті нові пластові групи. Після перерви, Леся Лебедь, перша заступниця КПС звітувала про працю над реформами до статуту, запропоновані підчас КПЗ’їзду 2011 р. Подруга Леся, голова комісії статуту, згадала що статут обов’язково має бути оновленим, щоби дотриматися сучасних законів уряду – наприклад, існує вимога що правління американської неприбуткової організації має зустрічатися принаймні раз в рік, є потреба вияснити ієрархічної структури пластової організації в США. Пізніше пополудні, скобиний круг та орлиний круг зустрілися на приватному засіданні з метою обговорити плян виховної праці – під час засідання виховники голосували над новою крайовою булавою новацтва та юнацтва, посади на КПС.

В неділю 20-го жовтня, опісля спільної Божественної Літургії, загальний склад з’їзду зійшовся у головній залі поділитися звітами окремих комісійних засідань. Пропозиція комісії статуту пропонувала свої зміни,які були підтверджені 75-ма голосами «за», 21 голосами «проти», і 4 утрималися. Номінаційна комісія тоді представила свої номаніції: На пост КПС-США: Д-р Христя Кохан, голова; Леся Лебедь, перша заступниця з адміністративних питань; Катруся Долішна, друга заступниця з виховних питань; Зоряна Ставнича, голова діловоду фінансів та господарства; Андрея Лебедь, крайова комендантка новацтва; Катруся Стецик, крайова комендантка юнацтва; Туня Білик-Шатинська, крайовий комендант таборів; Адя Ганкевич-Кнігницька, референт юнацького вишколу; Андрій Микита, референт новацького вишколу; Оленка Борковська, референт тіловиховання; Леся Літепло, кореспонденційний писар; Ксеня Захарчук, протоколярний писар; Юліян Гайда, СМ, референт преси та видань. (Крайові коменданти старшого пластунства та сеньйорату обрані підчас крайових з’їздів тих уладів.) • На пост КПРади: Надя Нинка, голова; Борис Павлюк і Стефан Пелещук, члени на чотири роки; Василь Літепло, заступник. Члени Андрій Дурбак, Ігор Микита, та Олесь Лабунька (заступник) продовжують своє членство на додаткові два роки. Пластуни, присутні на з’їзді, підтвердили номінації на підставі одностайного схвалення. З’їзд завершився заприсяженням нових членів КПС Начальним Пластуном, Д-р Любомиром Романківом, СМ.

 пл. сен. Рома Гадзевич, Гр.

Фото Андреї Поритко-Жаровської

 

Залишити відповідь

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment