Українська стежа Сіроманців під час Малої Ради16-17 листопада 2013 р. в с. Жуків Бережанського району (Тернопільська обл.), в садибі пластунів Мирона та Оксани Постоланів відбулася чергова Мала рада Української стежі «Сіроманців».

У цих головних сходинах року взяла участь найбільша кількість побратимів, якщо порівнювати з усіма дотеперішніми Радами – 25 осіб. Вони репрезентували Подільську, Степову та Підкарпатську зграї.

Від самого початку Рада обіцяла бути цікавою. Адже перші її учасники прибули у с. Жуків напередодні – в п’ятницю ввечері, і правильно зробили. Адже гуртом так вболівали за збірну України з футболу, що тій не залишалося нічого іншого, як перемогти французів з переконливим рахунком 2:0.

Наступного дня вранці і пообіді учасники Ради встигли розглянути усі заплановані питання програми. Йшлося про видавничі проекти та періодику, виховну і адміністративну працю куреня, таборування і заходи протягом року. Звітував провід стежі та зграйові

Окрім того, на початку сходин стежовий зачитав привіт від Племінного проводу. А також друзі мали можливість поспілкуватися за допомогою Скайпу зі старшим пластуном Метрополії Юліяном Гайдою і членом Української стежі, який перебуває на даний час на навчанні у Польщі Володимиром Процюком.

IMG_6185

До куреня прийнято нових Гостровухів о. Елевтерія (Володимира Геншляка), Володимира Зазулю, Андрія Канака, Михайла Шерстюка та Назара Пилипа. Дано дозвіл на іменування Гостровухами протягом року Михайла Довбуша і Богдана Далявського.

В пообідній час побратими мали чудову нагоду більше довідатися про історію місця проведення Ради стежі. Ми оглянули пам’ятні місця, пов’язані з родиною Лепких, колекцію картин і народних музичних інструментів Мирона Постолана – відомого бандуриста та дослідника історії лірництва і кобзарства. Друг Мирон продемонстрував нам майстерну гру на цих інструментах.

Вечірня програма Ради теж була не менш цікавою, а для декого з Сіроманців – особливою і пам’ятною. Друзі Ігор Наконечний, Дмитро Осипчук, Руслан Рябокінь, Назар Домбровецький, Назар Кудлик і Віталій Яцишин здобули ступінь Куцохвостого. Їх урочисто іменовано, а проводу дано дозвіл іменувати на цей ступінь протягом року Володимира Процюка.

Членами Української стежі «Сіроманців» є одразу два голови КПС – України та Польщі. Голова КПС України Вовк Дмитро Колесник, СМ розповів побратимам про крайові заходи і проекти, заплановані на 2014 рік і закликав товариство до активної участі в них та до співпраці.

На прохання Вовка Івана Сприня, СМ Племінний провід, у порозумінні з проводом Стежі, на 62-му році існування Великого Плем’я «Сіроманці» надав йому – одному з найактивніших та найяскравіших побратимів – не менш яскраве псевдо «Риньо».

Далі відбувалося найголовніше – іменування нових Вовків. Ними стали Тарас Щепаняк, Юрій Курило та Володимир Федорчук. Церемонія для цих друзів стала повною несподіванкою і відбулася цілковито за всіма канонами Сіроманського братства. Цьому свідком став повний місяць…

Ватра теж була особливою, затишною і по-родинному теплою. З нами спілкувалося подружжя Постоланів. Для друга Мирона став сюрпризом лист-привітання, зачитаний під час цієї вечірньої точки програми, який надіслав Вовк Андрій Горняткевич, СМ з далекого Едмонтону. Адже друзі Андрій та Мирон є давніми приятелями, яких об’єднує любов до української пісні і кобзарських традицій. Ми виспівали низку традиційних пластових, а також Сіроманських пісень, серед яких – пісні «Вовчої Школи». Дотепні імпрези, приготовані Гостровухами і Куцохвостими, змальовували моменти з річної праці Вовка Павла Лабінського, СМ, який став справжнім прикладом Сіроманської активності цього року. Зокрема, він на високому організаційному рівні в якості коменданта та за активної помочі проводу табору провів «Вовчу школу – 2013». Після ватри і традиційної проби голосу друзі ще довго спілкувалися в більших чи менших групах, співали, жартували…

Недільний день розпочався з Богослужіння. І знову – про те, що відбулося вперше. Святу Літургію відслужив о. Елевтерій – наш новий побратим по куреню, дяком був Куцохвостий Назар Кудлик. Це була перша в історії Української стежі Служба Божа, яку відправив священник-Сіроманець для Сіроманців, і вона була співаною, бо частини з Літургії співом виконували усі присутні члени куреня. Друзі спільно молилися за здоров’я усіх «Сіроманців» по різних краях, за Пласт і пластунів, за українську молодь і добро для рідного краю. Проповідь на цю тему глибоко торкнулася душі кожного побратима.

На закритті провід дякував господарям оселі, а також Вовкові Сергію Юзику, СМ, який доклав дуже багато зусиль для того, щоби Мала Рада – 2013 стала цікавою, добре продуманою та цітко організованою. Йому в дарунок комендант «ВШ – 2013» подарував срібну відзнаку «Вовчої Школи». Адже саме Вовк С. Юзик, СМ є автором відзнаки табору.

Фотографування у нових сіроманських футболках, коротке прощання… – і друзі роз’їхалися по своїх осередках, для того щоби у цілорічній праці втілити заплановане. А це – цікаві заходи для юнацтва, створення нових видань тощо.

Провід Української стежі на каденцію 2014 одноголосно обрано у такому складі:

  • стежовий – Вовк Юрій Леськів, СМ
  • стежовий писар – Вовк Ярослав Масяк, СМ
  • стежовий скарбник – Куцохвостий Назар Кудлик, СМ
  • курінний 29 куреня УПС – Вовк Євген Матвіїв, СМ
  • курінним 29 куреня УСП залишився Вовк Іван Спринь , СМ

Також, побратими довірили Вовкові Сергію Юзику, СМ обійняти позицію Тата Куцих – основного опікуна кандидатів. Цю функцію друг Сергій сповняє багато років. Адже є першим Сіроманцем Української стежі.

Нагадаємо, що хорунжим у Стежі є Вовк Павло Лабінський, СМ.

Стежовий провід

 

Залишити відповідь

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment