Учасники Орликіяди“До дружнього змагу ставаймо всі враз…до чесної в грі перемоги!”

КЕРГОНКСОН, США – Вже протягом 51 року молоді члени української скаутської організації “Пласт” щорічно з’їжджаються на оселі Українського Народнього Союзу “Союзівка” в штаті Нью-Йорк змагатися в унікальному інтелектуальному конкурсі під назвою “Орликіяда”. Чотирнадцять загонів з Канади та США взяли участь у змаганнях, що тривали з 9-10 листопада. Учасники відповідали на запитання в інтелектуальному змаганні, у виставці експонатів, виступали на тему “Житниця Європи” про українське хліборобство.

Перемогу, згідно з загальним точкуванням, здобув загін 17-го куреня ім. Байди Вишневецького та 28-го куреня ім. Княгині Ольги з м. Клівленд (Огайо). Члени клівлендського загону сходилися приблизно три години в день, чотири дні на тиждень. “Ми дуже тяжко над нашим підготовленням [до змагу] працювали, – пояснила Наталя Заперник, курінна перемагаючого загону, – нам важливо було, щоб всі члени загону брали рівну та справедливу участь у виконанні вимог Орликіяди, щоби всі почувалися гордими з досягнень цілого загону.”

Команда та судді Орликіяди під проводом комендантки Марти Мудрої також роздали нагороди по категоріях. Перше місце в інтелектуальному конкурсі здобули члени 31-го куреня з м. Пассейк. В творчій виставці експонату перемогу вибороли 7-ий та 6-ий курені з м. Чикаґо. А в мистецькому висупі виграли члени 11-го куреня з м. Торонто.

Важливий звичай, пов’язаний з Орликіядою, це обрання двох взірцевих членів юнацтва на пост Гетьмана та Гетьманівни – церемоніальних ведучих Орликіяди на даний рік. Судді призначають старших учасників Орликіяди на посаду за такими двома критеріями: кандидат повинен мати добру пластову поставу та жити за прикладом Григора Орлика (фр. Gregoire Orlyk), славного українського француза, видатного українського провідника на засланні та сина славного гетьмана Пилипа Орлика.

Після довгих турів важких запитань, приватно та зі сцени, з підготованими та миттєвими відповідями, цьогорічною Гетьманівною обрали Діяну Мочулу зі станиці Ньюарк, а на Гетьмана іменували Ростислава Винницького зі станиці Торонто.

“Це для мене був великий шок, – зізнався Гетьман Ростислав,- мій стрийко багато років тому був іменований Гетьманичем [на Орликіяді], тобто можливо вимоги цього посту існують в мої родині.” Ростислав вірить, щоби стати Гетьманом, пластун мусить мати певний світогляд: “Треба знати, як висловлювати свою опінію, відкрито поширювати свої ідеї та бути добрим провідником, який дбає про Пласт.”

Написав Куцохвостий Юліян Гайда, СМ
Фото Вовка Андрія Зварича, СМ

Залишити відповідь

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment