На вулицях і в громадських місцях Тернополя 12 квітня можна було зустріти людей у незвичному одязі. Це були пластуни. І вдягнулися вони так невипадково. Саме в цей день, 100 років тому, в Україні створили молодіжну скаутську організацію «Пласт». Звичай вдягати пластовий однострій у день народження об’єднання існує здавна, розповідають ті, хто у Пласті вже не один рік.

Сергій Юзик, арт-директор видавництва: «Я в «Пласті» вже понад 20 років. А однострій на 12 квітня – це така пластова традиція, яка вже триває не знати скільки років. Тепер це називають модно – флешмоб. Завжди так було, що пластуни 12 квітня – чи вони школярі, чи студенти, чи десь працюють – одягали однострій або якийсь елемент пластового однострою: хустку, лілейку, капелюх».

Софія Тибінка, консультант-касир книгарні: «Однострій вдягала і у школі, і в університеті. Сьогодні – 100 років «Пласту», і ми всі разом в одностроях. У більшості, це є традиція. А от поклик душі – це вже саме пластування. Це вже як стиль життя: різноманітні заходи, табори, які ми відвідуємо та організовуємо. І ти вже живеш цим «Пластом», ти вже не можеш без нього».

До участі у так званому флешмобі щороку долучаються все нові й нові учасники. Пластуни-початківці радо підтримують ідею провести святковий день в однострої.

Володимир Корман, учень 9 класу СЗОШ №3: «Я тільки 2 роки в «Пласті», і вперше вдягаю в громадському місці однострій з нагоди такого свята».

Юля Мацик, учениця 9 класу СЗОШ №3: «Саме 12 квітня до школи мені не доводилось жодного разу вдягати однострій, – це є перший раз. Адже сьогодні дуже велика дата – 100 років «Пласту». І тому пластуни зробили такий флешмоб, щоб усі одягнули однострій і носили його весь день».

Дмитро Стасюк, учень 9 класу СЗОШ №3: «Перший раз вдягаю однострій 12 квітня».

Друзі та колеги Сергія, Софії, Володимира, Юлії і Дмитра про «Пласт» уже знають чимало. Багато з них також є членами об’єднання. Але не всім людям відомо, що означає однострій пластунів. Тому скаутам доводиться пояснювати зацікавленим, чому вони так виглядають.

Сергій Юзик, арт-директор видавництва: «Вони можуть запитувати, що означає той чи інший елемент. Часом буває так, що старші люди пластунів можуть порівнювати з піонерами. Але на загал вони розуміють, що ті дорослі люди, очевидно займаються з дітьми».

Однокласники юних скаутів не лише з цікавістю сприйняли їхній святковий образ, а й задумалися про вступ у «Пласт».

Юля Мацик, учениця 9 класу СЗОШ №3: «Їм було дуже цікаво. Вони розпитувались, що саме всі наші відзнаки означають».

Володимир Корман, учень 9 класу СЗОШ №3: «Мені подобається, бо це так незвично. І однокласники не розуміють, цікавляться, чи можна їм також прийти у «Пласт»».

Відзначати 100-річчя українського «Пласту» скаути будуть цілим рядом заходів. Проте, у зв’язку зі Страсним тижнем, урочистості з нагоди ювілею перенесли на післяпасхальний час.

Залишити відповідь

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment