Цей рік був надзвичайно насичений подіями присвяченими 100-літтю заснування Пласту в Україні. Звісно, найголовнішими з них були літні табори та, як підсумок, ЮМПЗ 2012. Географія таборів, на яких побували наші побратими, є дуже широкою, так як і їх спеціалізація. Приємним є те, що серед Cіроманців, здебільшого юнацьких виховників, з’явились люди, які долучаються до розвитку новацтва. Пропонуємо Вашій увазі розповідь нашого побратима,  Гостровуха Володимира Васьківа, котрий виконував обов’язки бунчужного на двох крайових та одному ройовому таборах.

Минуло літо, почались осінні будні, але спогади, які залишили ці три місяці, надовго залишаться у моїй пам’яті. Дуже приємним є той факт, що поруч із активним розвитком юнацтва в Україні, не менш активно росте і рівень новацтва. Порівняно з минулим роком, значно зріс рівень організації таких новацьких таборів? як: « II Крайовий німецькомовний табір «Pfadis» та « XII крайовий мистецький табір «Лови мить», комендант ст. пл. Ольга Фегецин, на яких я мав нагоду бути бунчужним. Дуже класно, що ці табори відбуваються кожного року.

Хочу коротко поділитися тим, що відбувалося на кожному з них.

II Крайовий німецькомовний табір «Pfadis»

Під такою назвою з 8 по 19 червня у смт. Чинадієво, Мукачівського району, Закарпатської області відбувся спеціалізований табір з вивченням німецької мови, темою якого були культура та звичаї Австрії. Кожного дня новацтво мало змогу на двох заняттях підвищити свій рівень знань німецької мови у цікавому ігровому та пізнавальному стилі. Це цілком відрізняється від тих уроків, які дитина змушена слухати у школі, а тому й рівень зацікавленості та засвоюваності матеріалу є на порядок вищими, плюс свіже закарпатське повітря, гірська місцевість, шум річки та лісу сприяють цьому. Окрім занять програма була насичена й іншими цікавинками. Усі мали змогу поспівати українських пісень під супровід гітари, потанцювати латиноамериканські та європейські танці: вальс, ча-ча-ча, джайв, румбу. Також були присутніми й майстер класи, мистецькі ділянки: витинанка, декупаж , квілінг, вироби з глини та от., на яких діти проявляли свої творчі здібності.

Надзвичайно приємним є те, що кілька дітей-учасників, що не були пластунами, після табору виявили бажання приєднатись до пластового гурту. Це говорить про велике захоплення та мегапозитивні враження які залишились дітям на згадку про табір. Тішить також те, що й ті, що перейшли в юнацтво, також з великим бажанням беруть участь у цьому таборі, який об’єднує три покоління.

XII крайовий мистецький табір «Лови мить»

Крайові мистецькі табори відбуваються щороку, але цьогорічний, XII табір був особливий, можливо тому, що відбувався у рамках ЮМПЗ 2012, або через те, що тема була «Країни, у яких є Пласт» і діти кожного дня мали змогу помандрувати іншою країною, познайомитись з її традиціями та звичаями. Започаткувала ці табори от. от. Софійка Нагірна, тепер успішно продовжує цю естафету комендант от. от. Оля Фегецин. Табір відбувався відповідно з 7 по 18 серпня 2012 року у смт. Чинадійово, Мукачівського району, Закарпатської області. Мені було надзвичайно приємно бути бунчужним на таборі такого високого рівня. Гарно підібраний колектив виховників та продумана до дрібниць легенда табору допомогли створити для дітей справжню казку? у якій вони допомагали Духові Часу відновити баланс добра та зла на Землі та запустити чарівний годинник, який поведе нас у часі вперед. Кожен новак мав можливість обрати мистецькі ділянки, які були йому до душі, кожен привіз додому на згадку неймовірні вироби, створені власними руками. Крім цього, запальні танці, голосні співи, вечірні вогники, захоплюючі теренівки та змаги, відео-, фото презентації, показ мод та у фіналі – Велика виставка дитячих робіт зробили цей табір настільки цікавим, що їхати з нього ні в кого не було бажання, хотілось щоб ця казка тривала вічно…. Але ЮМПЗ 2012 чекало нас.

Також цього літа я набрався знань у проведенні ройового табору в ролі бунчужного, рою «Гомбочки» з гнізда ч. 44 «Джбан карпатських чарів». Це був дуже хороший досвід роботи у маленькому колективі новаків і виховників. Ці вміння мені пригодяться у майбутньому, оскільки я також є виховником рою «Капосні вовчики» з гнізда ч. 9 «Приблуди горобиної ночі». Табір тривав з 25 червня по 5 липня 2012 р. у с. Межиброди Сколівського району Львівської області. Хоч дітей було мало, всього 10, але насичена різними таборовими сюрпризами програма дозволила провести табір на хорошому рівні. Такі маленькі табори дуже здружують, ми їхали звідти, як велика сім’я- було дуже жаль розлучатись з дітьми.

На завершення

Дивлюсь на дітей і серце радіє,
Сонце на таборі їх лагідно гріє.
Вони є веселі, вони жартівливі,
А що є важливіше у житті дитини?
Табір новацький приносить їм щастя,
Виховники дарують щиру любов.
Їх кличе легенда у літнюю казку,
А осінь в гніздо повертає їх знов.

Гостровух Володимир Васьків

Залишити відповідь

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment