«Не можуть вони бути з Донецька» – так місцеві жителі реагували на пластунів Донеччини, які таборували протягом 10 днів на Полтавщині.  Курінні табори 65 куреня УПЮ ім. П. Франка (Краматорськ, зв’язковий Вовк Дмитро Колесник, СМ) і підготовчого куреня ім. Христини Ковч (Авдіївка, зв’язкова ст. пл. вірл. Валерія Хорошилова, Кн) відбулися з 5 по 15 липня поблизу смт. Опішня Полтавської області – «столиці» українського гончарного промислу.

Місце для таборів було обрано спеціально для того, щоб ознайомитися з традиційним українським гончарством, а також з краєзнавчою метою. Табори розташувалися на лівому березі річки Ворскла. Власне біля річки відбулося спільне святкування Івана Купала, яке привернуло увагу місцевих жителів, які відпочивали на пляжі. Пізніше пластуни також дивували відпочиваючих ранковими руханками і вечірніми співами на ватрі.

Окрім відвідування музею гончарства, садиби-музею Гоголя, майстер-класів з ліплення, хлопці з куреня Петра Франка за час табору встигли також попрактикуватися у куховаренні (варто сказати, що табір не тільки жодного разу не лишився голодним, але й тепер маємо в курені кількох визнаних кухарів), позмагатися у вмінні ходити на слеклайні, збудувати кілька таборових споруд, провести таборовий TedX, познайомитися з цікавими сторінками із життя патрона куреня.

Програма табору відповідала також і зацікавленням засновника Пласту Петра Франка – щодня юнаки мали не менше 2 годин занять спортом і руханки. Хоча більш популярними були спільні точки програми з дівочим куренем – екскурсії, деякі спортивні ігри і змаги, і звичайно спільні ватри. Певним сюрпризом для юнацтва обох куренів стало те, що неподалік також розташувалися після мандрівки і пластуни з куреня Володимира Великого зі станиці Київ, які вразили усіх кількістю і частотою алярмів.

У передостанні ж дні усі члени 65 куреня ім.П.Франка пішли у мандрівку вздовж Ворскли до Більського городища – залишку скіфських земляних укріплень-валів. Піша мандрівка стала певним тестом-випробуванням нового маркованого вело-маршруту, який активісти Опішного якраз урочисто відкривали у передостанній день нашого табору. Варто зазначити, що місце для табору було віднайдене завдяки одному з них – місцевому організатору зеленого туризму і власника садиби «Старий хутір» Олександрові Куденцю.

Звязкові куренів також дякують за сприяння колишньому голові сільради Володимиру Миколайовичу Степаненку, завдяки допомозі якого було вирішено багато організаційних питань.

За матеріалами Пластового порталу

Залишити відповідь

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment