У суботу 11 лютого, в будинку Об’єднання українців у Польщі у Варшаві відбуся ІХ Крайовий Пластовий З’їзд, на який прибули пластуни з різних частин Польщі.  У ході розмов обговорено останнні три роки діяльності Пласту в країні. Говрилося не лише про літні табори і  роботу в осередках. Приємно було відзначити, що до  літніх акцій Пласту прижився табір “Вирій”, який є дуже цінним заходом. З радістю і надією відзначено перші кроки на шляху відновлення пластової оселі в Мриглодах та відродження, після років, систематичної пластової роботи в Перемишлі.

Надзвичайно позитивним було святкування 5-ліття діяльності організації в Ґурові Ілавецькому, оскільки протягом років у цій частині Польщі були лише поодинокі учасники таборів. Відзначено, що завдяки передаванню нашій громаді Вифлеємьского Вогню Миру Пласт став більше помітним в українському середовищі.

Дуже позитивно учасники КПЗ зустріли вже реалізовувану ініціативу  ведення занять з юнацтвом через Інтернет.   Уступаючому проводу надано абсолюторію. Відбулось обрання керівництва Пласту на новий період. Ось склад новнобраного проводу організації:

Крайова Пластова Рада:
голова – о. пл. сен. Петро Баран,
член – ст. пл. Оксана Кравчишин,
член – ст. пл. Аркадій Путько.
Крайова Пластова Старшина:
голова – ст. пл. Ігор Горків,
комендант УПН – ст. пл. Ірина Борущак-Губ’як, А
кмендант УПЮ – ст. пл. Уляна Лайкіш, Врех.
референти УСП – ст. пл. Ярослав Терефенко,
референт УПС –  пл. сен. Маріюш Баб’як.

Окрім продовження існуючої активності перед новообраним проводом поставлено завдання, зокрема, збільшення кількості: виховників, учасників таборів, осередків. Варто також присвятити частину уваги більшій присутності орагнізації у медіа. Планується організований виїзд до Львова на святкування століття Пласту у серпні цього року.

ІХ КПЗ Пласту в Польщі пройшов у добрій атмосфері. Відбулась конструктивна розмова. Не без значення було те, що участь у заході взяли і новоспечені старшопластуни, старшопластуни з досвідом та сеньйори, які були при творенні організації понад 20 років тому, що дало змогу подивтися на ситуацію українського скавтського руху у Польщі та оцінити деякі явища з перспективи двох десятиліть. Це було вдале поєднання досвіду і енергії, яке дає надію на подальше існування та розвиток Пласту в Польщі.

Спільна світлина учасників ІХ КПЗ


Залишити відповідь

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment