Начального пластуна пл. сен. Любомира Романківа, СМ, удостоїли честі бути вибраним до Залу Слави Національних Винахідників у США (National Inventors Hall of Fame). Д-р Любомир Романків є провідним науковцем компанії IBM в галузі комп’ютерних технологій, винахідником процесів будови індуктивних і магніто-опірних мікроголовок для запису інформації, що уможливили появу “твердих дисків” та персональних комп’ютерів, автор і співавтор більш як 65 патентів, двічі визнаний «Винахідником року» (Нью-Йорк; 2000, 2001).

Ця інституція кожного року відзначає науковців за винаходи, котрі приносять великий прогрес у якійсь ділянці технології, індустрії або медицини. Тепер друг Любомир Романків буде поміщений на Списку Славних Винахідників разом з такими світової слави людьми як Томас Едісон (винахідник електрики та багато інших речей), Александер Ґрагам Бел (телефон), Ґудїр (вулканізація гуми), Марконі (радіо), Морс (телеграф), Нобель (динаміт), Пастеур (пастеризація), Сікорський (гелікоптери), Зепелін (зепеліни) та багато інших відомих на весь світ винахідників, завдяки яким створилися та розрослися нові технології та індустрії.

Офіційне включення нових визначних винахідників до цього Списку відбудеться 2 травня у Вашинґтоні.

Довідка:

Професійна Діяльність
Доктор металургії і матеріалів (МІТ – 1962). Інженер хімії (1955). Голова Центру Електрохімічної Технологи і Мікроструктур в Дослідчому Інст. Т. Дж. Ватсона фірми “ІВМ”. Винахідник процесів будови індуктивних і магнето-опірних мікроголовок для записування інформації (уможливило “тверді диски” та особисті компютери). Автор і співавтор 65 патентів, 165 наукових статей, понад 350 наукових доповідей, організатор 10 міжнародних конференцій, редактор або співредактор 10 томів записок конференцій. Член Академії Наук “ІВМ”, член Інженерної Академії Наук України, почесний член НТШ, “феллов” і почесний член ІЕЕЕ, “феллов” і почесний член Електрохемічного товариства США. Одержав золоті медалі де Нора від Електрохімічного Товариства ЗСА, одне з найвищих відзначень “ІЕЕЕ”, золоту медаль Перкіна (найвище відзначення хім. індустрії ЗСА). Вичислений в “Хто є хто в науковому світі” та в “Хто є хто в Америці”. У 2009 році обраний одним із 100 спеціалістів Кембріджу “Хто є Хто”.

Менеджмент
Відбув 10 річний цикл обраних провідників відділу товариства Елекрохіміків Америки (вільний член, фінансовий референт, секретар, заступник голови, голова, зараз член комісії бувших голов). Провадив працю на трьох рівнях менеджементу в ІВМ, займався плануванням і 10 річною візією технолоґії. Зараз ІВМ “феллов” – один із 60 спеціалістів фірми ІВМ – в ділянках електрохімія, маґнетизм, мікроструктури, сонячні батареї – вишколює нових працівників у цих ділянках.

Інтерв’ю д-ра Л. Романківа

Залишити відповідь

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment