З 1 по 10 січня гурток «Беркути» (Станиця Київ) за підтримки Всеукраїнського благодійного фонду «Дитячий світ» та Степової зграї 29 куреня УСП-УПС «Сіроманці» провів «Різдвяну подорож» – виховний табір, у якому взяли участь 36 учасників із Києва, Київської, Кіровоградської, Донецької та Харківської областей. У таборі також взяли участь представники МГО «Скаути Києва».

Табір проходив у самому серці українських Карпат – у с.Верхнє Висоцьке Турківського району Львіської області. Тематикою табору були Різдвяні свята. Комендантом табору був Вовк Сергій Летенко, СМ, головним бунчужним – Гостровух Руслан Рябоконь. Юнаки-члени гуртка «Беркути» виконували обов’язки таборової булави.

Одразу по приїзді учасники відвідали знаменитий Сколівський водоспад, який по праву вважається одним із найкрасивіших водоспадів Європи та оглянули старовинну, зроблену без жодного цвяха дерев’яну церкву, якій цього року виповниться 415 років.

Майже щодня таборовики виїжджали на гірськолижну базу «Плай», де вчилися їздити на лижах під керівництвом професійних інструкторів. Якщо на початку табору впевнено на лижах могли стояти лише двоє, то під кінець каталися вже практично всі. Також учасники табору мали одноденний похід по Карпатах, мандрівку в гори кіньми на санях, безліч змагань, ігор та забав на природі. Зокрема, вони збудували справжню снігову фортецю і мали теренову гру «Захоплення фортеці», ліпили зі снігу сніговиків, які протягом цілого табору радісно споглядали табір та на своїх творців. Також таборовики мали захоплюючу мандрівку сніговими Карпатами, коли від душі накаталися на санках і спробували справжнього карпатського чаю. А у одному із сіл вони несподівано зустріли справжній вертеп із Чортом, Смертю, Гуцулом та іншими народними персонажами.

Учасники табору мали також одноденну екскурсію до Львова, де покаталися на казковому «Чудо-бусі» і дізналися про найцікавіші історичні місця старовинного міста, побачили знамениту львівську Ратушу, старовинні костели, численні історичні пам’ятники та побували у музеї старовинної зброї «Арсенал». Екскурсію організували юнаки з 15 куреня УПЮ ім.П.Полуботка (Станиця Львів).

Найбільш яскравими подіями табору, безумовно, були Свят-вечір та Різдвяний бал. Протягом табору діти вивчили колядки і ставили вертеп. В часі підготовки до Свят-вечора поставили і прикрасили спільно вибрану у Карпатах ялинку, кожен гурток підготував власну Свят-вечірню страву, із презентації якої і почався Свят-вечір. Одразу після цього співали колядки на конкурсі колядок та продемонстрували підготовлені вертепи. Свят-вечір таборовики провели разом із пластунами Станиці Лутугіне (Луганська округа), із якими мали несподівану і приємну зустріч. Зранку на Різдво під різдвяною ялинкою кожен знайшов свій різдвяний подарунок. А для Різдвяного балу юнаки вчилися танцювати вальс. Помічником у цьому їм став чемпіон України із бальних танців Євген Коломоєць. Пари із хлопців і дівчат показали всім свої танцювальні номери, які заслужено викликали захоплення у всіх глядачів.

Протягом табору проходила гра «Таємний друг», коли діти щодня таємно робили одне одному подарунки та приємні несподіванки, працювала таборова пошта і кожен міг написати листа будь-кому зі своїх товаришів, ввечері проходили вогники із веселими іграми та піснями. У вільний час діти вчилися майструвати прикраси із паперу, робити мистецькі вироби з бісеру, в’язати та співати святкових пісень. А ще учасники табору мали змогу познайомитися із українським скаутінгом, адже табір проходив за пластовою методикою.

Водночас сумним і веселим було прощання. Сумним – бо табір закінчився, а веселим – бо кожен придбав собі нових гарних друзів, із якими ще не один раз зустрінеться на інших таборах. Подарунком на закінчення табору всім стала справжня піца, яку замовили організатори. А діти весело обмінювалися своїми враженнями, адресами і побажаннями.

За словами Президента ВБФ «Дитячий світ» Сергія Летенка, такі табори несуть в собі велике виховне навантаження, оскільки сприяють ознайомленню дітей із традиціями власного народу, що в свою чергу сприяє закладенню культурного фундаменту для формування особистості.

Табір був організований пластовим гуртком «Беркути» (Станиця Київ) за підтримки Всеукраїнського благодійного фонду «Дитячий світ» у рамках Програм плекання творчих і пізнавальних здібностей дітей і молоді та Програми оздоровлення дітей.

Враження учасників табору:

Світлана Паманська, 15 років: «Дякую вам за прекрасні години проведені разом! Цей табір зробив мене більш самостійною, комунікабельною, товариською. Я знайшла багато чудових друзів. Всі учасники табору стали великою сім’єю і нам важко було розставатися. Тут я вперше стала на лижі і завдяки гарним інструкторам досить добре навчилася їздити. Я відчувала від них істотну підтримку. «Різдвяна подорож» – чудовий табір!»

Андрій Свиридовський, 12 років: «Мені тут сподобалося – гарно годували, завжди проводили цікаві ігри. Мене тут навчили плести фенічки, бісер тощо. Також я познайомився зі скаутською організацією «Пласт».

Пл.прих. Ігор Стешин, 14 років: «Мені сподобалася місцевість, де знаходився табір, веселі і позитивні екскурсії, гарні виховники та інструктори, добрі товариші по гуртку. Поїздки до «Плаю» викликали бурю емоцій. Різдво в Карпатах – це найяскравіше свято, яке могло бути! В цьому таборі я знайшов для себе багато нових друзів і просто цікавих людей».

Катерина Ніконенко, 12 років: «На таборі мені найбільше сподобались теренові змаги, а також катання на лижах і санчатах, вечірні вогники, вихователі, прогулянка на конях, екскурсія до Львова, територія табору».

Ірина Сухомлин, 17 років: «Приїзд до табору став чудовою пригодою у моєму житті. Де можна було ще так з користю провести зимові канікули! Я зустріла тут чудових товаришів і ми чудово провели цей час. Якщо ви полюбляєте активний відпочинок – цей табір для вас!»

Олександра Зубенко, 13 років (МГО «Скаути Києва»): «Лагерь был очень класный. Было очень, очень и очень весело! Мы и ставили вертеп и катались на санях по лесу, и взбирались на одну из гор и пили там карпатский чай. Этот лагерь для тех детей, которые любят отдыхать весело и активно!».

Артем Мельник, 10 років: «Мені дуже сподобалося на таборі. Сподобалося грати в сніжки, гру «Таємний друг», їздити на лижах і санках».

Павло Вихрищук, 10 років: «Я знайшов багато нових друзів. Цей табір чудовий, тут дуже класно, – мені було весело. А найбільше сподобалася мандрівка в гори».

Руслан Коваленко, 17 років: «Табір є чудовим місцем для відпочинку. Тут можна знайти собі багато друзів. Також такими друзями стали для мене вихователі, з якими ми настільки здружилися, що не хочеться й розлучатися…»

Маргарита Буневич, 11 років: «Особливе враження на мене справила гірськолижна база «Плай». Кожного разу я їхала туди з дуже великим бажанням кататися на лижах, санях і підйомнику. У таборі весь час знаходились розваги і якісь справи. Я навчилася робити фігурки з бісеру і в’язати гачком тощо. Ми їздили на гірськолижну базу, каталися на конях, їздили до Львова, мали різноманітні змагання, грали в гру «Таємний друг» та інше».

Пл.прих. Ростик Карпенко, 11 років: «У таборі мені дуже сподобалось. Тут я знайшов друзів, навчився кататися на лижах, плести з бісера і в’язати гачком».

Дарина Криничко, 11 років: «Мені дуже не хочеться від’їжджати з табору. Я звикла до людей, які тут є, до своїх нових друзів».

Залишити відповідь

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment