У неділю, 3 червня, в найстарішому тернопільському храмі – церкві Воздвиження Чесного Хреста – відбулось посвячення прапора одного з найхарактерніших юнацьких куренів станиці – 29 куреня УПЮ ім. Юрія Старосольського.

Ця подія відбулась рівно за тиждень після того, як старосольці відсвяткували 20-ліття заснування куреня. Адже 25 травня 1992 року два юнацькі гуртки: «Ягуари» (впорядник ст.пл.Сергій Юзик, СМ) і «Сірі Вовки» (впорядник пл.сен. Григорій Бурбеза, СМ) провели установчі сходини нового юнацького куреня. Патроном було обрано св.п. Начального пластуна пл.сен. Юрія Старосольського, а зв’язковим КПС призначила згодом ст. пл.Сергія Юзика, СМ, який провадив курінь впродовж перших 10 років.

Отож, по обіді від домівки вирушила святкова пластова колона. Попереду – дуже серйозні, зосереджені хорунжі з новеньким прапором, за ними – весь 29-й курінь в повному складі, юнацтво станиці, старшопластуни-виховники, серніори, батьки, друзі. Урочисто, двома рядами входять юнаки до церкви. Під дружній спів спів всього юнацтва «Прапоре наш» хорунжі вносять прапор і стають серед церкви. Отець Димитрій (Лисак) починає чин освячення прапора. Хвилюючі слова молитви за Україну, її молодь, пластунів, за те, щоб під прапором цим зростали вони гідними синами своєї Вітчизни. І на кожне прохання єктенії — дзвінке юнацьке «Господи, полмилуй!». Священик окроплює прапор свяченою водою, а заразом і пластунів. Хорунжі складають присягу, а за ними і весь курінь. Отець Дмитро ще раз вітає юнаків з такою урорчистою подією, бажає їм доброго і корисного пластування, дає настанови…

Не одну присягу було складено у цьому старовинному храмі. Пам’ятає він і воїнів Данила Галицького, і мужніх захисників поселення від татарських і турецьких набігів, і славного князя Костянтина Острозького, козаків, січових стрільців, і славне воїнство новітніх часів. І вже тепер, у цьому храмі впродовж багатьох років приходять сюди на молитву юнаки куреня ім. Юрія Старосольського, тут мають стійку перед Великоднем, проводять свої церемоніали.

Перед церквою всі дружно і довго фотографуються і так само урочистою колоною повертаються в домівку. А тут для всіх учасників вже приготована цікава програма:

– Оригінальна презентація альбому (2 DVD диски), де зібрані різноманітні матеріали про історію та сьогодення старосольців (а це, зокрема, кількасот фото — від весни 1992 і до весни 2012 рр.), хроніка, списки виховниківі зв’язкових, презентації, відеофайли, тощо). Диск, до речі, можна замовини на сторінці тернопільських пластунів.
– Відзначення всіх зв’язкових і впорядників 29 куреня.
– Цікавий квест по місту (місця, пов’язані з історією старосольців).
– Концерт-вітання і подарунки, які підготували юнацькі курені.
– Спогади, дружнє спілкування і вечірка, представлення нових курінних футболок.

За 20 років 29 курінь УПЮ ім. Юрія Старосольського витворив свій стиль і чимало традицій, деякі з них стали вже загальноюнацькими. Понад 30 старшопластунів були впорядниками у ньому. КВ куреня завжди дбала про рівень виховників, тому переважна їх більшість успішно відбула «ЛШ» та інші вишколи, а провід куреня традиційно мусить перейти «ЗБ». Серед вихованців і виховників 29 куреня вже є не лише чимало відомих пластунів, а й відомих тернополян — депутати міської і обласної рад, священик, теперішній молодіжний мер Тернополя, молоді науковці, викладачі вузів, журналісти, лікарі, програмісти, підприємці.

29 курінь згодом дав життя ще двом пластовим куреням – 51 к. УПЮ ім. Святослава Завойовника та 77 к. УПЮ ім. Івана Гавдиди. І на наступний рік планує він знову таку «бруньку» – новий юнацький курінь (зараз у 29 курені є понад 50 юнаків, а ще підростає новацтво, братчиками якого є старосольці).

Вовк Сергій Юзик, СМ

Залишити відповідь

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment