В маєві державних, синьо-жовтих та повстанських, червоно-чорних стягів, під звуки козацьких та стрілецьких маршів, які з натхненням виконував духовий оркестр маршували чоти старшокласників, а перед чотами гуртки пластунів, поруч з сивочолими ветеранами, котрі боролись за незалежну Україну. Традиційно, під час вимаршу відбувалося покладання квітів до пам’ятників та пам’ятних дошок визначних українців: Тараса Шевченка, Євгена Петрушевича, Степана Бандери та В’ячеслава Чорновола.

Опісля, вже на площі Січових Стрільців, присутні пригадали історію виникнення Свята Героїв: у 1941 році Другий великий Збір Організації Українських Націоналістів постановив відзначати 23 травня як свято Героїв. Власне, у травні своє життя у визвольній боротьбі віддали кращі сини України двадцятого століття: головний ідеолог державної самостійності України Микола Міхновський, головний провідник української національновизвольної боротьби Симон Петлюра, засновник і провідник ОУН Євген Коновалець. В роки німецької, а згодом і радянської окупацій це свято відзначалося у підпіллі. З проголошенням незалежності України його святкування відновлено.

А ще в третю неділю травня відзначаємо День пам`яті жертв політичних репресій, аби привернути увагу суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам`ять жертв політичних репресій. Пластуни Наталя Тхір, Юрій Кантор, Наталя Кашуба, Данило Боліжук та політв`язні Євгенія Віра та Галина Глушко до могили стрільців УГА та пам`ятного знака “Борцям за волю України” поклали кошики квітів.

Усіх учасників святкового дійства привітав митрофорний протоієрей о. Ярослав Кащук, та представники влади. Опісля святковим маршем пластуни та всі чоти з піснями на устах пройшлися під оплески присутніх площею Січових стрільців. Юнаки і дівчата в одностроях співали козацьких, стрілецьких, повстанських пісень. Співали щиро і задушевно свою рідну пісню і чеканили крок.

Йшли нащадки українських героїв…

Куцохвостий Євген Матвіїв, СМ

 

Залишити відповідь

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment