Ну от, уже традиційно в кінці серпня відбувся Міжкрайовий вишкільний табір «Життя в Пласті», а саме 8 – 22 серпня 2011 р. Б. на мальовничих околицях села Гриньків Рожнятівського району Івано-Франківської області.

Горгани. На перший погляд ця назва викликає захоплення, в уяві постають стрімкі гори, дика природа, самобутня та незаймана краса Карпатських гір. Саме у такій мальовничій місцевості понад 25 учасників, в тому числі навіть двоє сеньйорів вишколювалися бути хорошими пластовими впорядниками, позаяк у програму табору була включена програма кваліфікаційного вишколу впорядників ч. 120.

Географія учасників охоплювала такі області: Вінницька – 6, Дніпропетровська – 1, Донецька – 2, Житомирська – 1, Закарпатська – 1, Київська – 2, Львівська – 6, Одеська – 1, Тернопільська – 1, Херсонська – 2 та Хмельницька – 3 особи.

Так званою «фішкою» табору стала присутність друзів скаутів з різних скаутських організацій, силами яких ми спільно творили дух пластово-скаутського побратимства. Яскравий приклад до порозуміння, обміну досвідом та закликом до єднання.

Уже традиційно модель табору представляла собою один великий курінь із сімома гуртками, останній з яких був сформований із підстаршини – кращими із минулорічних випускників МВТ «Життя в Пласті 2010». Гурткова система дала змогу старшопластунам відчути «на власній шкурі», що таке бути юнаками: чергувати на кухні, стійкувати, виконувати таборові роботи, вчитись, ну і звісно їсти халепу та досхочу сміятись! Атмосфера на таборі була веселою, жвавою, життєрадісною, сповненою цікавих пригод та духом скаутського побратимства.

Учасники брали участь у цікавих гутірках про гурткову систему, мету Пласту, гурткові сходини, співпрацю з батьками, кадру виховників УПЮ та багато інших, серед яких мали практичні заняття з картографії та мандрівництва. Інструкторами були перший заступник голови Національної ради, голова Київської міської організації НОСУ Андрій Чесноков, Національний секретар НОСУ Ярослава Колобова, Павло Білоус, Олег Білик, Богдан та Ярина Яцуни, Микола Музала, Юрко Юзич, Христина Федотова, Наталя Карабин, Ніна Карасевич, Тетяна Лущенко та інші.

Щодня кожний гурток проводив сходини (впорядниками була підстаршина із старшого сьомого гуртка), визначав діловодів та записував усе у книгу гуртка, яка перевірялася і точкувалася.

Також протягом табору кожен гурток разом із свої впорядником відбув самостійну одноденну мандрівку за наперед визначеним маршрутом, що дало змогу краще між собою познайомитись та здружитись. Відбулась дводенна курінна мандрівка на г. Високу та Ігровець із ночівлею у туристичній хатинці, яка усім запам’яталася незабутніми враженнями та веселими історіями.

Усе це дало змогу якнайкраще підготовити майбутніх впорядників та дати їм хорошу базу практичних і теоретичних навичок та вмінь. Посвідку ч. 1 заслужено здобув наш побратим Гостровух Роман Пукач із Підкарпатської зграї з чим його і вітаємо та бажаємо ще більше наснаги у пластовій діяльності!

Ну от, прощальна ватра, занотовування теплих слів у співаники друзів, теплі обійми – всі здружилися, знайшли справжніх друзів.

Залишилися посвідки, таборові футболки, веселі знимки та багацько позитивних спогадів.. як то кажуть, найяскравіші моменти життя – це і є спогади.

Гостровух Віталій Харук
Писар МВТ «Життя в Пласті 2011»

Залишити відповідь

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment