Теплим і погожим видався вівторок 20 березня 2012 року. В цей день дівчата з гуртка «Едельвейси» що в місті Хирові Старосамбірського району вирушили у заплановану мандрівку. Час подорожі було вибрано не випадково, інтригувала уяву й мета: віднайти місце розташування криївки УПА. Передісторія почалась на початку лютого, коли на сходинах гуртка, під час гутірки, пластунки дізнались про подію 60-ти річної давності, яка сколихнула околиці міста і мала широкий резонанс.

А події були такі. В кінці березня 1952 року військами НКВС, каральною організацією сталінського режиму, було запеленговано рацію вояків УПА, яка знаходилась на захід від м.Хирова в урочищі «Смолятина». Стягнувши силу-силенну війська і оточивши місце ймовірного сховку бандерівців енкаведисти почали наступ. Канонада тривала близько доби, проти наших хлопців задіяли літак та важкі міномети. З розповідей очевидців в цьому бою загинуло понад сорок більшовиків. Але найнеймовірніше було те, що всі п’ятеро упівців які знаходились в криївці, зуміли спровокувати перестрілку карателів між собою, і в цей час живими і неушкодженими вийти з оточення.

Ніби й короткий епізод героїчної боротьби за волю України, але він характеризує основні риси українських партизан: патріотизм, безстрашність, холоднокровність, винахідливість, кмітливість, знання військової тактики та психології противника.

Вертаючи до «Едельвейсів», слід зазначити, що ще перед мандрівкою, дівчата вибрали по топографічній карті маршрут руху, накреслили місця де могла знаходитись криївка. Ця робота дала позитивні результати. Пройшовши близько 1,5 кілометра на захід діти звернули праворуч із залізничної колії, заглибились в ліс і невдовзі натрапили на об’єкт, що за всіма ознаками відповідав сховку партизан. Ззовні це була яма, правильної прямокутної форми розміром три-на-чотири метри затоплена талими водами і глибиною близько одного метра. Позначивши місце розташування криївки на карті, лісовою стежкою вийшли на галявину, де розпалили вогнище. Поки заварювався чай та пеклась картопля виховник провів гутірку на тему самозарадності в природі. Опісля були цікаві практичні заняття з пожежегасіння, вивчення будови гадюки звичайної, яку, вже не живу, знайшли пластунки на залізничній шпалі, вміння правильно розпалювати та гасити вогнище.

Щасливі, сповнені вражень та емоцій, вертались додому коли на небі вже почали з’являтись перші зорі. Мандрівка вдалася. Наступна через тиждень, в якій хлопці з гуртка «Тури» спробують себе у вмінні стрільби з пневматичної гвинтівки, піонірки, туристичної техніки та самозарадності в природі.

Гостровух Олесь Терлецький

Залишити відповідь

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment