На ХУІІ Міжнародному літературно-краєзнавчому конкурсі імені Мирона Утриска книжка «Альманах 100-ліття «Пласту» удостоєна звання лауреата. Редактором нового видання із 888 сторінок та безлічі унікальних історичних ілюстрацій, яке побачило світ у Нью-Йорку – Торонто з нагоди ювілею Пласту, а також автором багатьох статей є заступник міського голови Самбора з гуманітарних питань Львівської області Юрій Леськів.

За словами Юрія Леськіва, «Альманах…» – це найбільш повна та монументальна книжка про патріотично-виховну організацію, якою є і залишається Пласт. У книжці перед читачем постає його минуле і сьогодення. Тут подані  відомості і про самого Мирона Утриска, який до кінця свого життя був пластовим сеньйором з осідком у Філадельфії (США), а з гімназійних літ виховувався у Львові в Пласті.

Нагадаємо, що в цьогорічному XVII конкурсі ім. М.Утриска взяла участь рекордна кількість – 146 авторів з різних куточків України та із-за кордону. Вони на розгляд журі подали 214 праць: прозових та поетичних книг, наукових досліджень і краєзнавчих нарисів. З них дванадцять удостоєні звання лауреата, чимало творчих робіт відзначено дипломами першого, другого і третього ступенів, а також грамотами учасника.

Довідка: традиційно 30 серпня, в день народження Мирона Утриска, в Турці проводиться презентація конкурсу його імені. При зародженні такого творчого змагання його учасниками біли 18 авторів.

Мирон Утриско (1908-1988 рр.) – відомий громадський і політичний діяч, довголітній голова товариства «Бойківщина», редактор журналу «Літопис Бойківщини», тривалий час жив і працював у Турці. За активну участь у Пласті нагороджений пластовою відзнакою – сріблим орденом Юрія Змієборця.

У народному музеї «Бойківщина»м.Турка як спогад про діяльність Мирона Утриска зберігається  фотографія групи пластунів з Львівської академічної гімназії (орієнтовно 1918-20 рр.), серед яких і Мирон Утриско. Є тут також його пластунська сорочка,  переслана дружиною бл.п. Галиною Утриско.

Залишити відповідь

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment