28 березня в педагогічному коледжі імені Івана Филипчака в м. Самбір (Львівська обл.) підбито підсумки літературного конкурсу за премію імені відомого в Україні письменника, педагога та громадсько-культурного діяча Івана Филипчака. Заснував премію у 2012 році народний депутат України Ярослав Дубневич.

На конкурс було подано 14 творчих робіт. Це – поетичні збірки, проза, краєзнавчі нариси… Автори – письменники чи журналісти, вихідці зі Самбірщини.

Звання лауреата літературної премії імені Івана Филипчака-2013 присуджено головному редактору видання «Альманах 100-ліття Пласту» Вовку Юрію Леськіву. Таким чином, книга про столітню історію пластової організації, видана з нагоди славного ювілею Пласту, здобула свою першу відзнаку.

Також премії та дипломи вручено двом авторам за присуджене друге місце і двом – за третє.

Одночасно дано старт новому творчому конкурсу. Погоджено, щоби розширити його географію і до змагання за звання лауреата у 2014 році залучити авторів виданих книг із Старосамбірського, Городоцького та Мостиського районів Львівської області.

Коротка довідка. 

Іван Филипчак до і під час Другої світової війни жив та працював у м. Самбір (Львівщина). Тут написав одинадцять повістей, серед яких «Княгиня Романова», «Кульчицький – герой Відня», «Анна-Ярославна королева Франції», «Будівничий депжави», «За Сян» і ін.

В роки німецької окупації був редактором газети «Самбірські вісті», журналу «Літопис Бойківщини», директором музею «Бойківщина». У листопаді 1944р. енкаведисти заарештували його. Покарання, як «ворог народу», відбував у тюрмі м. Тайшет Іркутської області. Там, рік після ув’язнення, помер.

Іменем цього письменника названо одну з вулиць Самбора, його ім’я присвоєно педагогічному коледжу, тут йому відкрито погруддя, а на родинному будинку – меморіальну таблицю. 

1 коментар

  1. Вітаю!!! Тепер курс на Шевченківську!!!

Залишити відповідь

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment