З 6 по 9 травня в м. Ґданськ  (Польща) відбувся крайовий вишкіл виховників УПЮ. Як і минулого року, допомагали проводити вишкіл пластуни з України: комендантом був ст. пл. скоб І. Спринь, СМ, бунчужним – ст. пл. І. Горків (Польща), писарем – ст. пл. Н. Друль, СВ.  Інструктором була і ст. пл. вірл. К. Кравчук, Ті, що спеціально приїхала з Варшави.

Учасниками вишколу стали 6 пластунів і 3 зацікавлених Пластом осіб, які здебільшого,  приїхали з лінії Сян-Вісла: з Перемишля, Варшави і Ґданська, але були також із поморського та мазурського містечок Білий Бір та Ґурово Ілавецьке.

Вишкіл включав в себе базові інструктажі для виховників УПЮ, особлива увага приділялась ідеологічним засадам Пласту,  плануванню, особливостям роботи з дітьми в діаспорі, психології юнацтва, співпраці з батьками, церквою та українською громадою.  Після вишколу частина учасників висловила бажання набрати гуртки в Перемишлі та інших містах, де живе українська громада.

Попри інтенсивний графік вишколу, знайшовся  час  і погуляти Ґданським старим містом та поспівати при ватрі на березі Балтійського моря українських пісень – a capella і під звук гітари.  Завершальним акордом для делегації з України стала екскурсія Варшавою.

Попереду в пластунів Польщі – насичене таборове літо!

ст. пл. Ігор Горків,

Крайовий Комендант УПЮ Польщі


Залишити відповідь

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment