14 жовтня, на празник Покрова Пресвятої Богородиці, у місті освячено Площу Пам’яті. Подію приурочено 70-літтю утворення Української Повстанської Армії.Одночасно з освяченням площі, відкрито і освячено погруддя сотнику УПА на псевдо «Хрін» Степанові Стебельському. Як відомо, у передвоєнний час він належав до проводу 37-го юнацького куреня ім. Дмитра Вітовського. Ось чому участь в урочистостях чисельно взяли пластуни Самбора: тримали стійку, були серед тих, хто відкрив погруддя, виголошували Декалог, покладали кошики квітів від станиці та Львівської округи Пласту-НСОУ. Чи не кожен з промовців відзначав у своєму слові до громади важливу роль, яку відіграє виховна пластова організація у місті, виховуючи нових провідників і патріотів України.

Тепер на Площі Пам’яті у Самборі височіють монументи двом пластунам – провіднику ОУН та Герою України Степанові Бандері і сотнику УПА Степанові Стебельському.

1 листопада у місті відбувся чисельний похід на міське кладовище, де колись був один з трьох найбільших меморіалів УСС на Львівщині. У радянський час це святе для кожного свідомого українця місце було знищено прислужниками радянської влади, натомість територію було передано під нові захоронення. Зараз про колишній меморіал у згаданому місці нагадують символічні березові хрести, встановлені і освячені на початку 90-х років минулого століття.

На чолі колони самбірчан, яку в основному сформувала молодь, йшли пластуни, тримаючи в руках державну і пластову символіку.

Відзначення річниці Листопадового Чину для самбірських плстунів – незмінна традиція. Окрім походу до стрілецьких могил, члени осередку в різні роки організовували теренові ігри вулицями міста і смолоскипну ходу, за допомогою лампадок створювали тематичні композиції біля пам’ятника комісарові ЗУНР у Самборі Андрію Чайковському, проводили конкурс стрілецької пісні.

Вовк Ю. Леськів, СМ

Залишити відповідь

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment