21 жовтня пластуни станиці Сокаль, а також представники братства ОУН- УПА Сокальської станиці вшановували пам’ять героїв УПА, які поклали голови за незалежність України. Ця акція розпочалась із відвідування церкви, де пластуни та воїни УПА зачитали спільну молитву. Опісля ми відвідали село Сілець, де народився пластун, а в майбутньому генерал – політвиховник Української Повстанської Армії Іван Климів-Легенда. Пластун Богдан Стемковський ознайомив і нагадав про його життя та діяльність .

Були згадані факти, що Легенда навчався у Сокальській гімназії, яку закінчив з відзнакою, був пластуном, організував повстанський рух та створив ОУН на Сокальщині. Проте, найцікавіше було ще попереду. Ми завітали до Сілецької ЗШ І – ІІІ ст., яка носить почесне ім’я великого Учителя нації – Івана Климіва-Легенди. Директор школи Петро Побережник, учителі та учні провели екскурсію у залі Івана Климіва-Легенди «Шляхами Легенди» , звучали вірші про тяжку долю героя та про його коротке, але з гідністю прожите життя.

Земляче мій! В броню уклав
Ти свій талант, натхнення, душу –
Пройшовши крізь огонь і стужу,
Для нас героєм ти постав.

Опісля пластуни та воїни УПА урочисто поклали квіти до пам’ятника Івану Климіву-Легенді та вшанували його пам’ять хвилиною мовчання.

Наступним пунктом нашої зупинки була відновлена повстанська криївка у Шмітківському лісі поблизу села Гута. Приїхавши до лісу , де у 1946 році загинуло дванадцятеро повстанців, пластуни вшанували пам’ять покладанням квітів до хреста біля криївки, а ветерани УПА віддали честь полеглим героям . Потім розпочалась традиційна повстанська ватра, під час якої пластуни співали пісні, декламували патріотичну поезію, повстанці згадували різні історії своєї буремної юності.
Під час повстанської ватри до пластунів Сокаля долучилися учні місцевої Савчинської ЗШ І-ІІІ ст.

Куцохвостий Євген Матвіїв, СМ (він же директор Савчинської школи) згадав про сотника Петра Васильовича Лагоду (псевдо Громовий), родом зі села Шмітків, який був учасником трагічних подій у Шмітківському лісі і єдиний дочекався вільної та незалежної України. Нас познайомили з його внучкою вчителькою Савчинської школи Лесею Петрівною Лагодою. Вона в свою чергу розповіла Коли я задала своїм друзям питання про враження від сьогоднішньої мандрівки, вони відповіли : « Нам дуже сподобалася ця поїздка. Нам було цікаво дізнатися про Івана Климів- Легенду, чиїм ім’ям названо одну із вулиць міста Сокаля. Ми хотіли б побажати повстанцям та всім учасникам визвольних змагань, щоб вони і надалі були такі веселі, здорові, жили ще дуже довго».

Не зважаючи на такий насичений день, наші побратими-повстанці почували себе впевнено та бадьоро, а ми отримали масу задоволення від такої насиченої цікавої подорожі в історію.

Пластунка-прихильниця Наталя  Ільницька 

Залишити відповідь

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment