16 березня 2013 року у Міжнародному Інституті Менеджменту у Києві відбувся 2 етап 13 Крайового пластового з’їзду. Учасниками з’їзду стали 127 пластунів. Це перший з’їзд Пласту у другому в його історії столітті – після святкування 100-річчя найбільшої скаутської організації України минулого року. 

З вітальним словом З’їзд відвідали народні депутати України Леся Оробець, Микола Княжицький, Руслан Марцінків, Олександр Сич, представники Міністерства Закордонних Справ України, Українського державного центру туризму та краєзнавства, заступник Голови Ради Національної організації скаутів України (НОСУ) Андрій Чесноков, представник громадської організації «Фундація регіональних ініціатив» (ФРІ) Віталій Кічкірук, а також міжнародний секретар ZHP (організація польських скаутів) Рафал Беднарчик. У КПЗ взяло участь також 13 Сіроманців з всієї України.

Привітання до учасників з’їзду також надійшли від Начального Пластуна Любомира Романківа, СМ, голови ГПБ Володимира Базарка, голів КПС Австралії, Великої Британії та Німеччини.

За перебігом З’їзду можна було стежити завдяки пластування-live на Пластовому порталі, яке забезпечував Куцохвостий Т. Щепаняк, СМ, а також у Twitter за хештегом #kpz2013.

Члени КПР та голова КРК прозвітували за свою діяльність у 2010-2013 роках. Позитивом була велика кількість наочних матеріалів, якими супроводжували свої звіти члени КПР (з матеріалами можна і далі ознайомлюватися на сторінці КПЗ). Після надання абсолюторію діючому проводу учасники КПЗ затвердили текст угоди про співпрацю між Пластом і НОСУ, а також зміни до Статуту Пласту, зумовлені зміною законодавства.

Одним з найголовніших питань З’їзду було затвердження стратегічних цілей Пласту до 2015 року. Перед розглядом стратегії і резолюції до пластунів звернувся пл.сен. Богдан Гаврилишин, ЛЧ. Відомий економіст бачить пластунів тими людьми, які мають трансформувати українську державу. Пластуни також мали можливість ознайомитися зі стратегією ZHP, яку представив Рафал Беднарчик.

Щодо власної стратегії, то для досягнення мети Пласту на найближчі 3 роки зростання чисельності членства повинно бути не меншим ніж 10% на рік, а головними пріоритетами мають стати: залучення волонтерів, реалізація освітньо-виховних проектів, налагодження якісних зв’язків з громадськістю, державними організаціями, фондами, бізнесом та міжнародних зв’язків. Детальніше із прийнятими резолюціями можна буде ознайомитися згодом.

Також учасники З’їзду обрали керівні органи Пласту. Після звіту номінаційної комісії усі кандидати в КПР і КРК коротко представили свої плани і програми. Врешті 84 голосами «за» до КПР було обрано:

  • Голова – Ярослав Юрчишин
  • Міжнародна діяльність – Михайло Дяків
  • Фінанси – Оля Герус
  • Преса та інформація – Тарас Зень
  • Організаційний розвиток – Юрій Юзич

  Крайову ревізійну комісію обрали у складі:

  • Голова – Михайло Дворак
  • Вовк Іван Спринь, СМ
  • Сашко Свистун

Наостанок делегати КПЗ доручили новообраній Крайові пластовій раді визначитися із делегатами від України на чергові Збори КУПО.

Після КПЗ, Сіроманці мали невеликі сходини, на яких обговорили поточні справи в курені, поспілкувались та весело провели час.

Вовк Д. Колесник, СМ

За матеріалами Пластового порталу

Залишити відповідь

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment