«Сіроманче, друже, лівицю подай
і підемо ми разом на лови,
ми підемо в життя недосліджений гай,
перешкоди змести всі готові,
ми не знаємо що таке є страх,
по верхах веде нас Сіроманця шлях…»

Такими словами з Гимну пластового куреня «Сіроманці» розпочалася Ювілейна зустріч і Рада Плем’я Сіроманців на оселі Тризубівка в Горшем, Па., 29-30 червня 2012р. Понад 25 старших пластунів і сеньйорів з різних міст США й України (Тернополя) з’їхались на Тризубівку, щоб в крузі давніх друзів і нових побратимів відзначити 60-ліття засновання 29-го куреня УСП Сіроманців, який, разом з 29-им куренем УПС, творять Плем’я Сіроманців.

Курінь УСП був заснований 28 березня 1952 року в Нью-Йорку пластунами зацікавленими журналістикою, літературою, мистецтвом та виховною діяльністю. Вони любили мандрувати і нераз організували мандрівки по східньому узбережжя США і Канади, Скелястих горах, до Тихого океану і Мексико.

Патроном свого куреня Сіроманці вибрали поета Андрія Гарасевича, пластуна-альпініста. Від часу заснування, Сіроманці занималися видавничою діяльністю і швидко стали відомі як «пластовий видавничий курінь». Крім внутрішніх видань («Ікс», «Там-Там»,«Аву») вони видавали одноднівки для пластових таборів, Свят Весни, ЮМПЗ (1962,72,78), а згодом займали чільні пости в редколегіях пластових журналів «Сфінкс», «До Висот», «Юнак» та «Пластовий Шлях». В тому часі Сіроманці також видали книжку поезії А. Гарасевича «До Вершин», збірку пластового гумору Теофіля Старуха «Округлі Квадрати» і музичну платівку «На крилах мрій» (арр./комп. Ю. Годованець). Сіроманці є авторами таких відомих творів, як Кобзарський Підручник (авт. А. Горняткевич), Зруйновані Храми Києва (авт. Т.Геврик) та інші.

Від 1960-их років, Сіроманці в США мали свій головний осідок в т.зв. «Метропольній Стежі» в Ньюарк, Н.Дж., а в Канаді існувала деякий час Сіроманська стежа в Сейнт Кетерінс, Онтаріо. З відродженням Пласту в Україні створилася «Українська Сіроманська Стежа», яка займається виховною роботою та пластовими виданнями, зокрема журналом «Пластовий шлях», якого відновлено в Україні за редакцією Л. Онишкевича. Під цю пору, Українська Стежа нараховує понад 30 членів, які живуть в Києві, Львові, Донецьку, Івано-Франківську, Харкові, Тернополі, Надвірній, Самборі, Сокалі, Трускавці, Підгайцях, Рудках, Городку і Краматорську.

Сіроманці по обох сторонах океану беруть активну участь в пластовій і громадській праці: Л. Романків (Начальний пластун,1997–, і член National Inventors Hall of FameUSA, 2012–); Л. Онишкевич (редактор журналу «Пластовий Шлях»); М. Бабюк (референт видань ГПБ); Р. Андрушків та Р. Воронка (НТША), Я. Козак (спорт.клуб «Тризуб»), Д.Колесник (голова КПС в Україні); І. Горків (голова КПС в Польщі); П. Борис,С. Юзик (голови пластових округ Львова, Тернополя ); Ю. Леськів (Нац. сп. журн. України). Є поміж побратимів ті, хто очолюють пластові станиці: Я. Масяк (Рудки), В. Федорчук (Підгайці), Є. Матвіїв (Сокаль) та О. Терлецький (Хирів). Члени Української Стежі організують численні пластові табори, видають співанники та посібники для юнацтва і виховників, ведуть дослідження з історії Пласту, та інше. Вони створили мережеві сторінки «Сокола» (http://www.sokil.plast.org.ua/) і Крайової булави УПС в Україні (http://my.plast.org.ua/ups/) та Племя Сіроманців (http://sm.plast.org.ua/), допомагають адмініструвати Пластовий портал (http://www.plast.org.ua/) та сторінку Пласту в Польщі (http://plast.domiwka.net/). Влітку 2006 р. започатковано новий виховний проєкт для юнацтва: виховно-вишкільний табір «Вовча Школа», який взимку 2007 продовжено як вишкіл практичного рятівництва під назвою «Школа Молодих Вовків».

Ювілейна Рада Сіроманців 29-30 червня на Тризубівці дала нагоду Сіроманцям почути звіти уступаючого проводу, переглянути поточну діяльність Плем’я та намітити пляни на будуче. В своїм звіті, племінний пл.сен. Ю. Годованець,  СМ, підкреслив вагомий внесок Сіроманців у виховній та видавничій праці для Пласту в Америці і Україні та подав пропозиції для дальшої праці. Заступний курінного УСП, ст.пл. гетьманський скоб Андрій Зварич, СМ, дав огляд праці старших пластунів по станицях і на пластових таборах та представив пляни ст.пл. виховників в цьогорічних таборах: Вовча Тропа (К. Сьокало, A. Лесюк); ОТК- Писаний Камінь (Х.Бей); ЮМПЗ і Вовча Школа (П.Гадзевич, Ю.Гайда, С. Лазурко).Особливо цікавий і обширний звіт дав представник Української Стежі (Сергій Юзик, СМ) про діяльність членів Стежі в пластових станицях, обласних управах і в професійному житті. Слухаючи його доповіді, мимохіть насувалася думка, що якби таких людей можна помножити хоч тисячократно, то не було б того, про що каже Т. Г. Шевченко в своїй поемі «….та не однаково мені як Україну злії люди присплять, лукаві, і в огні її, окраденую, збудять…».

Після дискусій над звітами, рішено надати фінансову підтримку на проєкти старших пластунів (Р.Андрушків), та розпочати працю над записом Сіроманського архіву на DVD (М. Бабюк). Наступну Велику Раду рішено перевести в Гантері, Н.Й., при кінці червня 2013. На пропозицію пл.сен. Л. Явного, СМ, уділено абсолюторію уступаючому проводу і вибрано новий провід в складі: Племінний Вовк – Ю. Годованець, СМ, писар – Н. Шуст, СМ, скарбник – Я. Козак, СМ, Тато куцих- Б. Кордуба, СМ. Наступного дня Рада розпочалася гутіркою (круглим столом) на тему «Плем’я Сіроманців – сьогодні і завтра», яку провадили Н. Шуст, С. Юзик, П. Гадзевич i Х. Бей. Опісля, присутні на Раді мали нагоду розмовляти з своїми побратимами Сіроманцями в Україні за допомогою Скайп. Також того дня, з ініціятиви Я. Козака, дружини Сіроманців мали нагоду відвідати Музей Мистецтва у Філядельфії.

Вечором 30 червня відбулася святочна програма (бенкет) для відзначення 60-ліття Племя Сіроманців, яка зібрала понад 60 гостей: Сіроманців та їх друзів. В програмі гості заслухали сучасних українських пісень у виконані тріо старших пластунок Aлі Филипович, Софійки Захарчук і Кіри Волощук та побачили веселий скеч «Гості з Марса», який виконали старші пластуни Павло Гадзевич, Христофор Бей і Андрій Зварич. Рівнож дотепним був виступ Т. Старуха (Пантофля), який відчитав свої жартівливі твори з його особливим гумором. Мабуть найбільш зворушливим було висвітлення монтажу світлин з життя Сіроманців, яким вміло керував А .Зварич за допомогою комп’ютера. Під кінець програми Племінний, Ю. Годованець,  СМ, подякував всім за участь і роздав грамоти признання Сіроманцям, які причинилися до успішної праці Племя. Святочну програму закінчено тадиційною пластовою піснею «Ніч вже йде…».

Більше фото з Ювілейної Великої Ради можна подивитись тут! 

Вовк Роман Андрушків, СМ

 

 

 

 

Залишити відповідь

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment