7-9 жовтня 2011 року у Києві відбулася Методична конференція Національної Організації Скаутів України (НОСУ). Участь у ньому взяли 125 скаут-лідерів зі всієї України — отож, де-факто, цей захід став всеукраїнським форумом лідерів скаутських дитячих та молодіжних громадських організацій. Три дні учасники конференції вели активні дискусії щодо перспектив виховання молоді в скаутських організаціях, а також про подальший розвиток НОСУ.

Форум відбувся за підтримки Державної служби молоді та спорту України, Асоціації скаутів і гайдів Данії, а головним спонсором форуму став Всеукраїнський благодійний фонд «Дитячий світ». Активними учасниками Методичної конференції були і четверо сіроманців: Вовки Дмитро Колесник, голова КПС, Сергій Юзик, голова Тернопільської пластової округи, Сергій Летенко, президент ВБФ «Дитячий світ» і Гостровух Віталій Харук зі Львова.

Протягом трьох днів учасники конференції, які представляли практично всі скаутські організації, які є сьогодні в Україні, працювали у робочих групах за п’ятьма основними напрямками:
1. Базові модулі програми Школи скаута – виховання патріота;
2. Програма особистісного зростання – розробка виховної пропозиції скаутингу в Україні;
3. Структура НОСУ та уніфікація термінології;
4. Програма підготовки дорослих лідерів, які працюють зі скаутами 11-15 років;
5. Розвиток спеціалізацій  в рамках НОСУ.

Окрім того, в часі форуму відбулося чимало цікавих дискусій, ділових ігор, майстерок, обмінів досвідом і методиками, українська вечірка, фотовиставка «Український Скаутинг – школа патріотизму», занять, проведених данськими скаут-лідерами. А напрацьовані напрямні та резолюції щодо розробки виховних програм, розроблені під час форуму будуть використані для подальшої роботи.

Окрім розробки програм та обміну досвідом, учасники форуму мали змогу взяти участь у круглому столі з народним депутатом України, Головою ВСМДГО «Український молодіжний форум» п.Андрієм Пінчуком. Така нагода випадає лідерам регіональних організацій не часто, саме тому питання, які підіймалися, були вкрай важливими: підтримка державою святкування у 2012 році 100-річчя українського скаутингу, розвиток та законодавче підґрунтя функціонування наметових таборів, проведення тематичних оздоровчих змін для лідерів громадських організацій, створення центрів патріотичного виховання на території різних областей України.

З усього, про що йшла мова під час форуму стало зрозумілим наступне: український скаутський рух прикладає максимум зусиль для виховання справжніх патріотів України, формування особистості на засадах духовності, моральності, толерантності, створення умов для інтелектуального, культурного та фізичного розвитку, реалізації творчого потенціалу молодих громадян.

Вовк Сергій Юзик, СМ

*********

Пласт і НОСУ: основи практичного скаутингу

Саме таким, вже відомим заголовком можна охарактеризувати всеукраїнський форум лідерів скаутських дитячих та молодіжних громадських організацій, що цього року проходив в форматі пошукової конференції «Основи практичного скаутингу» 7-9 жовтня 2011 р. Б. в санаторії „Пролісок” (Київська обл., с.Козин, зупинка по трасі Київ-Обухів „П’ятихатки”) за фінансової підтримки Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України та Датського скаутського фонду, позаяк найбільш чисельною та активною скаутською організацією був Пласт (близько третини усіх присутніх).

Ну от, близько 10.30 прибув я на вул. Довженка, 2 (М „Шулявська”), де першого побачив Павла Білоуса, згодом вовка Сергія Юзика з дружиною та ін. скаутів. Близько 11.30 год. перший автобус завіз делегатів у санаторій „Пролісок”, де згодом почала відбуватись реєстрація, розподіл по робочих групах, розселення по кімнатах, заповнювання різних анкет, знайомства і т. д.  Після обіду із запізненням відбулось відкриття конференції, на якому усіх привітали друзі з Данії, перший заступник голови Національної ради НОСУ Андрій Чесноков, Національний секретар НОСУ Ярослава Колобова та Микола Музала, побажавши плідної та ефективної праці. Вперед!

Щодо секцій, то їх було 5 (кожен делегат попередньо знав, в якій групі він буде і мав мати напрацьований певний матеріал). Я зареєструвався у 4-у секцію, яка за іронією долі на відкритті була визнаною основною та ключовою, у ній організатори чекали найпродуктивнішої праці та результатів 🙂

Серед інших пластунів зі мною у групі були Микола Музала, Христина Федотова (прибула у суботу) та ін. Після вечері, яка була о 21.00 🙂 почалися вечорниці, де усі разом із тамадою у елементах національного вбрання брали участь у різних конкурсах, танцях та забавах. Згодом було ще обговорення дня у колі пластунів, гра «За Волю» та допрем’єрний показ презентації «Легіон 2011» 🙂

Після сніданку слухали тренінг від датчан на теми лідерство та управління часом та робота в малих групах (патрулях). По обіді відбулося загальне знимкування всіх учасників (а їх прибуло близько 125), робота по секціях, підготовка до представлення кожної з них.
Вечірня програма мала досить довільний характер, в свою чергу (завдячуючи побратимам сіроманцям: Вовкам Дмитрові Колеснику та Сергію Летенку) мені випала нагода побувати на відкритті НСК «Олімпійський», за що дуже вдячний.  У неділю на урочистому закритті організатори підбили підсумки роботи усіх 5-и груп. Напрацьовані матеріали будуть передані до національної ради НОСУ для подальшого їх обговорення та втілення у життя.

Перша конференція такого типу із найбільшим представництвом різних скаутських організацій України відбулась: відзначки роздані, матеріали напрацьовані, зроблено перший серйозний вагомий крок. Чекаємо, що буде далі!

Гостровух Віталій Харук


Залишити відповідь

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment