19 квітня 2013 року пластуни взяли участь у круглому столі на тему перспектив електронної демократії в Україні, що був проведений в інформаційному агентстві «Укрінформ» швейцарським фондом «Скорочення ризиків» (Risk Reduction Foundation) спільно з ВГО «Громадянський Конституційний Конгрес».

У засіданні круглого столу взяли участь політичні експерти, народні депутати, представники громадських організацій та діячі культури. На засіданні круглого столу виступив член Римського клубу, член Світової академії мистецтв та науки, член Міжнародної академії менеджменту, доктор економіки університету Женеви, почесний Голова Опікунської ради Пласту, професор Богдан Гаврилишин.

«Питання референдуму – є важливим для України, особливо для майбутньої України, коли ми прийдемо до прямої демократії і будемо його застосовувати як потрібно, а не як хоче нинішня влада, – сказав Богдан Гаврилишин. – Референдум – це метод волевиявлення, коли люди говорять «так» чи «ні», і найкраще цей метод у світі застосовують в маленькій країні Швейцарії, де багато найрізноманітніших питань вирішують прості громадяни, а не обрані політики. У Швейцарії може одночасно проходити 8-10 референдумів, на яких громада сама вирішує, чи проводити Олімпійські ігри, які мають бути зарплати у топ-менеджерів, які платити податки і т. ін.».

Богдан Гаврилишин навів цікавий приклад недавнього референдуму у Швейцарії, який стосувався збільшення річної відпустки з 4 тижнів до 6. Показово, що більшість швейцарців сказали «ні» збільшенню відпустки. «Вони собі подумали: адже, якщо ми менше працюватимемо, то менше зробимо товарів, менше їх продамо і, відповідно, рівень нашого життя погіршиться. Пряма демократія швидко робить суспільство більш зрілим!» – зробив висновок Богдан Гаврилишин.

В рамках заходу була презентована соціальна інтернет-платформа «www.referendum-online.org». На думку організаторів заходу, можливість для активної участі громадян в управлінні країною підвищить відповідальність суспільства і сприятиме розвитку політико-правової культури.

З цього приводу Голова швейцарського фонду «Скорочення ризиків» Володимир Костерін вважає: «Ми знаходимося на порозі того, що в майбутньому всі державні рішення будуть прийматися інтерактивно. Соціальний проект «референдум-онлайн» – це прототип майбутньої моделі участі громадськості у здійсненні державної політики. Фонд започаткував проект задля розвитку відповідального громадянського суспільства».

Громадсько-політичний діяч, письменник, доктор медичних наук, член Світової академії мистецтва та науки Юрій Щербак нагадав присутнім, що починаючи з 1848 року Швейцарія провела близько 520 референдумів, і тому вивчати досвід цієї країни, безумовно, потрібно, і починати застосовувати референдуми на районному рівні. Але в той же час варто зважено підходити до деяких тем проведення референдуму, адже та сама Швейцарія дозволила шляхом референдуму легальний продаж героїну по рецептах.

Голова виконкому «Громадського Конституційного Конгресу» Юрій Збітнєв у своєму виступі зазначив, що в Україні зараз спостерігається криза представницької демократії: «Ми відкриваємо двері в новий світ суспільно-політичних відносин, який має назву електронної демократії. Це можливість для кожного громадянина реально впливати на розвиток країни і суспільства».

Виконавчий директор МО «Пласт – національна скаутська організація України» Вовк Дмитро Колесник, СМ зазначив, що в Україні, на жаль, дуже слабкі демократичні традиції і тому немає опори на громадську думку – на відміну, наприклад, від США, де органи місцевої влади прислухаються до кожного члена громади.

«Я вважаю, що інтернет-ресурс «Референдум-онлайн» може стати чудовим майданчиком для дослідження громадської думки з найрізноманітніших питань.», – підкреслив Дмитро Колесник.

Учасники круглого столу зазначили, що «Референдум-онлайн» може стати платформою для презентацій і народного обговорення найрізноманітніших законопроектів у загальноукраїнському масштабі.

За матеріалами прес-служби фонду «Скорочення ризиків»

Залишити відповідь

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment