Від 27 липня до 8 серпня 2011 року у Швеції триватиме 22-ге Світове скаутське джемборі. Серед членів делегації є і наш побратим – Куцохвостий Дмитро Колесник, СМ, голова КПС України. Періодично він розповідатиме нам про свої враження від перебування на такому поважному скаутському злеті. Ось його розповідь:

27.07.2011. Нарешті після 2 днів дороги частина української делегації вже на 22-му Світовому скаутському Джемборі. Під час реєстрації наші юнаки встигли добре познайомитися із іспанськими скаутами, словацьким журналістом. Розтаборовувалися ми вночі практично у  пустельному місці, але на ранок навкруги нас вже виросло ціле місто.

За день я побачив і привітався із такою кількістю людей різних національностей, з якою не зустрівся пево за все життя. Окрім масштабів і кількасот учасників вражає загальнаорганізація. Джемборі – це справжнє місто. Є центральна площа, спальні райони, супремаркети і кавярні, інтернет-клуби і аптеки, церкви, банки, склади… Навіть вказівники на трасах і автобанах є. Коли перетинали кордон швеції, жіночка-прикордонниця привіталася і зазирнувши до нас у мінібусик запитала куди ми їдемо, коли почула слово “джембор”, лише посміхнулися, вимовила “скаути” і радісно побажала щасливої дороги. Для організації цього всього працює майже 10 тисяч IST – скаутів-волонтерів (серед них є також 5 пластунів).

Загалом на Джемборі вже є 15 осіб з  України, але це ще не вся делегація – чекаємо сьогодні на приїзд інших наших скаутів.

31.07.2011. Джемборі вирує життям на повну потужність!

За останні кілька днів українська делегація встигла провести спільну ватру зі словаками, погостювати у португальців і прийняти в гостях японців, а також пройти 2 з 5 щоденних активітетів – Дрім і Квест. Якщо нічний Дрім не всім припав до душі через занадто філософську суть і тривалий похід через ліс у натовпі скаутів (як в метро, чесне  слово:), то на Квесті всі члени делегації відірвалися, шукаючи вихід з імпровізованих печер, долаючи перешкоди в лісі і здобуваючи руни у доісторичних людей.

Частина делегації завдяки Тарасові Брацюню, який живе у Швеції, відвідали нововідкритий памятник Пилипові Орлику у Крістіанстадті – зовсім поряд із Джемборі.

Насправді тут унікальна атмосфера і унікальні можливості для спілкування. За моїми спостереженнями, хлопці з української делегації найбільше зацікавлені спілкуванням з іспаномовними скаутами, особливо з дівчатами ;).

Сьогодні відбувається активітет “Люди” – тож після нього сподіваюся знайомств буде ще більше.

01.08.2011 р. Розпочався другий тиждень Джемборі. Вже кілька днів територією Джемборі прогулюються гості – скаути зі Швеції та всього світу. Дуже багато скаутів збирають нашивки контингентів на Джемборі, або ж обмінюються хустками. Приємно, що часто пізнають нашу пластову лілейку на плакатах.

Вчора мав можливість вчергове оцінити масштаби Джемборі – вперше обішов територію, яку займають волонтери – IST – для мене територія Джемборі тепер збільшилася майже вдвічі! Це справді грандіозна підготовка і грандіозна кількість задіяних людей. приємно, що 5 українців долучилися також!!!

Доречі, ще одне враження – на цьому джемборі вже рекламують наступні, причому не тільки японці, які проводять Джемборі 2015 року, але навіть корейці, у яких це світове “збіговисько” буде відбуватися аж у 2023 році!!!

Інформує Дмитро Колесник, СМ

спеціально для СМ-сайту


Залишити відповідь

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment