8 січня 2013 р. Б. у станиці Сокаль відбулася «Різдвяна свічечка». Цього морозного зимового дня в актовій залі школи №2 м. Сокаля, адже в домівці усі не помістилися б, зібралося велике товариство: два новацькі рої «Силачі» та «Метелики», юнацькі гуртки «Соколи» (з куреня ч. 57 ім. В. Сидора-Шелеста) та «Золоті пантери (з куреня ч. 28 ім. Х. Алчевської), їхні батьки, дідусі і бабусі та гості. Почалося дійство з розповіді про історію і традиції святкування «Різдвяної свічечки».

Запалювання відбулося від лампадки Вифлеємського вогню. Традиційно першу свічечку “за всіх тих, які відійшли від нас, за всіх тих, які загинули за кращу долю України” запалив новак Роман, другу “за всіх українців в Україні та розкинених по цілому світу” – юначка Юля, а третю “за всіх пластунів і пластунок, розкинених по цілому світу” – пластуни 90-х років, а нині батьки новаків та новачок.

Наступною точкою програми був виступ новацького вертепу. Слід відзначити, що складанням сценарію, режисурою та репетиціями займалися юначки.

По завершені цієї красивої різдвяної імпрези усі присутні мали змогу скуштувати традиційні різдвяні смаколики, була і кутя… Потім почалися веселі ігри та забави: під пильним керівництвом виховників у залі шаленіли, наздоганяючи одне одного, зайчики та лисички, батьки разом з своїми дітками змагались у кращому виконанні українських колядок…

Не забув про свою поважну місію і хитрий жид з вертепу. Він свій капелюх використав за призначенням – зібрав у нього чималеньку суму від щедрих гостей. Як завжди, десяту частину заколядованого пластуни віддадуть на благодійність, а решту прибережуть для своїх потреб, можливо, для організації цікавої мандрівки…

Зазначимо, що станичним у Сокалі є Куцохвостий Євген Матвіїв, СМ.

Ст.пл. Галя Матвіїв, ПС

Залишити відповідь

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment