Обкладинка плити "На крилах мрій"Шановні відвідувачі нашої сторінки!

Відтепер Ви зможете ще ближче познайомитись з творчістю нашого куреня! У розділі “Вовча торба” ми представляємо Вам Сіроманські пісеньки з платівки “На крилах мрій”, яку видано спільними зусиллями нашого товариства у 1967 році. Тут кожен знайде щось цікаве для себе, адже мелодії та ритми танго, вальсу, болєро чи бостону, не зможуть залишити байдужими нікого!

Ми попросили поділитися своїми спогадами про те, як писалися пісні та видавалась платівка незмінного Сіроманського композитора – Вовка Юрія Годованця, який написав музику до усіх пісень, що записані на платівці. Нижче подаємо його розповідь:

«Ідея видання плити прийшла природньою еволюційною  дорогою. Сіроманців  завжди цікавила література, журналістика, мистецтво. «ТАМ ТАМ» почав виходити одразу ж після створення куреня. Невдовзі з’явилися різні одноднівки. В наших публікаціях,  котрі друкувалися на так званім «цикльостилю», були дискусійні статті про Пласт і його потреби,  наукові статті, спомини з подорожей, вірші, гумористичні  речі і тим подібне.

В додатку, Сіроманці брали участь в пластових з’їздах, забавах, таборах, та інших подібних зібраннях. Думка мати свої пісні була продовженням циклю наших  активностей. Якщо є свій курінь, свій журналик, різні одноднівки і свої Сіроманські  забави, то чому не мати своїх пісень? І так в «ТАМ ТАМІ» з’явилися  вірші,  до яких я писав  музику. Коли, за якийсь час, назбиралося кільканадцять таких пісень, виринула думка видати ці пісні  на довгограючій плиті.  Наскільки  я собі пригадую, то цю думку висловив Юрко Український. Були дві причини щоб випустити  таку плиту. Одна з причин – поширити нашу видавничу діяльність, а друга зовсім практична:  розпродати платівки і заробити пару сотиків для куреня. Юрко Український знайшов льокальну забавову оркестру “Амор” під керівництвом Миколи Романенка  та полагодив усі деталі, пов’язані  з награнням пісень на платівку.

Тильна сторона платівкиПлиту  награно в 1967 році.  У нас тоді в курінній касі грошей було мало і багато рішень були базовані на фінансових обмеженнях. Дизайн обкладинки виконали Сіроманці. Одним з Сіроманців, котрі працювали над дизайном обкладинки був Вовк Тит Геврик. Обкладинка віддзеркалює пластову тематику. Ми вирішили награти одинадцять пісень.  Співає член оркестри “Амор”  Ігор Раковський. Оригінальні слова до більшість пісень написав Ярослав Паливода і так ті пісні були видрукувані  в «ТАМ ТАМі», одначе через деякі  комплікації,  текст до награних  пісень  був написаний Арунею та Фільком Старухами.  Слова до пісні  “Зимова Казка” не була написана Сіроманцем.  Ця пісня була написана на запрошення від дівочого куреня “Чортополохи” на їхній щорічний зимовий баль “Зикова Казка”.  Цею піснею “Чортополохи” відкривали свій баль.  Слова до цеї пісні написала членка «Чортополохів» Марта Тарнавська. Платівка була випродукована в Нью Йорку. Члени нашого куреня допомагали в розпродажі платівки.

Як багато інших Сіроманських проектів, цей проект увінчався успіхом. З перспективи часу,  як переслуховую ці пісні, то хотів би був чути їх у виконанні численнішої оркестри, але це лише особисті міркування.»

Тож запрошуємо Вас поринути у світ казкових мелодій!