І тут, і там

Передвеликодні реколекції відбувається 11-12 березня 2017р.Б., вже четвертий рік поспіль для пластунів Станиці Бучач. Цього року провів їх капелан пл.сен.пр. Вовк о. Елевтерій (Володимир) Геншляк, СМ..

За програмою суботній день відбувалися реколекційні науки для Юнацтва і темою цьогорічних бесід «Мандрівка до Щастя».

Реколекції розпочалися спільною молитвою за всіх Пластунів цілого світу 12:30 год., а потім продовжилися в актовому залі колегіумі ім.св. Йосафата Кунцевича.

Сьогорічна тема «Мандрівка до Щастя» скеровує наші погляди та роздуми над особистим і пластовим життям: «Сьогоднішня молодь часто бачить свою «Життєву мандрівку», як катання на автомобілі-кабріолеті: сліпуче сонце, шалений вітер, безкрайня дорога і бурхливі емоції, які переповняють кожного. Але забувається, що цей шлях швидко закінчиться і ми станемо над прірвою свого життя. І обернувшись на «проїханий» життєвий шлях із тугою, що так швидко промайнув час, що в житті нічого не осягнув, змарнував життя на непотрібні речі, а Щастя так і не осягнув. Але є інший шлях… Шлях із тими самими відчуттями, але із безкрайнім краєвидом, яким можна милуватися безкінечно. Шлях, який проклали перед нами наші діди, батьки, пластові виховники і ми теж залишаємо свій слід в історії свого життя та організації під назвою Пласт. Шлях яким ми йдемо є повний небезпек, але ми не одні на ньому, з нами йдуть рідні, друзі, наші пластові приятелі. Це ті, на яких можна опертися і допомогти іншим долати той шлях, шлях до Щастя. Усвідомлюючи, що найбільше Щастя – це дарувати себе іншим, це не бути тягарем для інших, не використовувати і не зловживати владою, а бажати іншим добра і радості, це любити інших безкорисно. А коли ми осягнемо це довгоочікуване Щастя, тоді насправді ми побачимо, що ми осягнули Бога, який є тим Щастям до якого ми так йшли».

На завершення таким маленьким «підсумком» реколекцій, юнацтво переглянуло фільм «Бог не вмер» – як важливо зробити правильний вибір у житті, а цим вибором є Бог.

Другий день реколекцій продовжився і розпочався Святою Літургією, яка відслужилася у храмі Воздвиження Чесного Хреста о 14:00год.. Пластуни всіх уладів мали можливість не тільки молитися, але і приступити до Святих Таїнств Сповілі та Євхаристії (св. Причастя). В часі Проповіді, яка була більш скерована до новацтва, отець розповів, як важливо мати друзів і бути другом, дарувати радість і любов друзям.

Після закінчення Служби Божої була реколекційна наука скерована до старшопластунів та сенійорів. Що важливо пам’ятати: «Мета нашого Життєвого Шляху – це добробут та щастя іншої людини. Дарувати щастя іншим – це вже є щастя, яке залишається з нами на ціле життя і Вічність».

Передвеликодні реколекції для Станиці Кам’янець-Подільський відбуваються в перше. Вони відбулися 25-26 квітня при храмі Пресвятої Трійці оо. Васииліан за участю Новацьких Гнізд та Юнацтва, Старшопластунів, Сенійорів і Батьків пластунів.

Суботня програма була приготовлена саме для Новацтва, де діти зібралися у храмі був проведений Вогник під назвою «Вогник для лампадки». Отець, а його новаки знають як Братчик Ведмідь провів про храм і про те, як Івасик і Марічка старалися запалити вогник для лампадки і що з цього вийшло. Лише взаємо допомога і бажання допомогти іншим оживило вогонь у руках та в серцях дітей.

Після Вогника новацтво мало можливість відвідати чудовий сад і почути від Братчика Вуха (пл.сен.прих. Сергій Трасиух) розповідь про фігуру Матері Божої, яка стоїть на мусульманському мінареті на території катедрального Собору святих Петра і Павла.

На закінчення реколекцій для новацтва, яке завершилось закриттям дням та іменуванням нових новачок і пов’язанням новацьких хусток та спільною фотографією.

Новацтво запам’ятали важливу науку: «Що кожний наша молитва – це вогник, який запалюється у серці людини, показує нам шлях у темноті, щоб ми не схибили на дорозі нашого життя».

В неділю реколекції продовжились і розпочались із Святої Літургії, що відслужилася о 14:00 год.. Отець Елевтерій в часі Св. Літургії і після неї виголосив реколекційні науки на тему «Де моє правдиве місце». Пластуни мали можливість розважати про біблійне значення ініціації людини та правдиве її покликання на життєвому шляху. «Кожна людина (Пластун) має проти шлях ініціації – перехід від дитини до чоловіка/жінки і аж тоді в людині зароджується правдиві життєва позиція та принципи, лише з ними людина направду усвідомлює своє життєве покликання і сміливо йому слідує.»

На завершення реколекцій Пластуни і батьки мали нагоду обговорити і поділитися своїм бачення на дану тему.

Сподіваюся, що дані передвеликодні реколекції зродять серед пластунів нові бажання, погляди, життєві позиції на своє та пластове життя.

Братчик Ведмідь

він же і о. Елевтерій Володимир Геншляк, СМ.

 

Залишити відповідь

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment