Гарного листопадового дня числа один, коли старші дяді і цьоці ще продовжували бавитися в свою улюблену гру під назвою «Вибори», в центрі міста Сокаля, який славиться своєю патріотичною історією, почали збиратися групки дітвори, поступово зайнявши майже усі лавочки біля фонтана. Мабуть уважний спостерігач помітив би, що всі були у формі, а знаюча людина здогадалася б, що це однострій українських пластунів. А причина збірки пластунів дуже важлива – 92 річниця Листопадового зриву.

Місце для збірки вибрали символічне – біля пам’ятника Євгену Петрушевичу. Згідно пластового правильника почали збірку з молитви « …нехай ця днина додасть нам сили, щоб ми Вкраїну вірно  любили». Розгорнули знамено першуни табору  «Держава Аратта» Юрко Кантор та Орися Глюз  і зазвучала новацька пісня  «….як виростем великі, хоробрі вояки, відстоїм Україну від вражої руки». Сестричка Галя Матвіїв, ПС розповіла про історичні листопадові дні 1918 року.  Із захопленням слухали  про те, що багато хто з січових стрільців і також організатор Листопадового чину сотник УГА Дмитро Вітовський були пластунами.

І розпочалась теренова гра для новацтва та молодшого юнацтва «Листопадовий зрив».

Наші пластунята немов би опинилися в той день у Львові. Вони «допомагали» Степану Паньківському встановлювати знамено на «Ратуші», як стрільці захоплювали «Головну Пошту», «Комендатуру Поліції», «Головний залізничний вокзал» та «Станцію Підзамче», дивуючи перехожих і воркуючих пар біля фонтана. Гупали своїми «берцами» навколо «Ратуші», визначаючи скільки в ній  помістилося б січових стрільців, роздавали точну копію відозви,  яка  1 листопада 1918р  була розповсюджена Українською  Національною Радою  до населення міста Львова: «Волею українського народу утворилася на українських землях Австро-Угорської монархії Українська Держава. З нинішнім днем УНР обняла владу в столичнім місті Львові і на цілій території Української Держави…»”, співали  патріотичних пісень.

По завершенні теренівки, кращі команди отримали  цікаві книжки від співорганізаторів акції – відділу освіти Сокальської РДА.

І тільки почали шикуватися до знимки, як підійшли наші старші побратими:  учасники національно-визвольних змагань,  які з радістю приєднались до пластунів. Це чудове поєднання поколінь ви можете спостерігати на світлині. А потім була спільна хода містом з нагоди 92-ї річниці створення ЗУНР і покладання квітів до пам’ятного знаку січовим стрільцям.

Гостровух Євген Матвіїв

Залишити відповідь

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment