Ведучий представляє наступний твір

Борітеся — поборете!

Вам Бог помагає!

За вас правда, за вас слава

І воля святая!

Тарас Шевченко

 «Борітеся – поборете! Вам Бог помагає!…» – під таким гаслом пройшов концерт, що відбувався в Зеленій Горі 17 травня в рамках святкування XI Днів Української Культури в Польщі. Надзвичайна атмосфера панувала у залі Уряду Маршалковського: дух поезії Тараса Шевченка у поєднанні з щирою підтримкою Польщі українців у ці важкі буремні часи пов’язали два народи міцними вузлами, заставили разом переживати події, які відбувалися на сцені. А подивитись дійсно було на що, адже на концерт з’їхались колективи як із Зеленої Гори, так і з далекої України. Сам концерт можна було умовно поділити на дві частини, перша з яких була присвячена солідарності Польщі з  Україною, а друга – 200 річниці від дня народження Великого Тараса. 

Звісно, що ніякий концерт про українського Пророка не зміг би обійтися без народного інструмента – бандури, саме бандуристка розпочала концертну програму своїм співом, який плавно перейшов у виступ Зеленогурського хору «Поліритмія», який приготував три українські пісні і виконав їх просто бездоганно під керівництвом диригента, абсольвента київської консерваторії, Наталії Голуб.

Поміж піснями хору для глядачів лунали вірші польських письменників, зібрані у книзі «Дотик надії». Саме ця збірка стала одним з яскравих прикладів виявлення підтримки українського народу, адже саме слово є найкращою зброєю проти варварів-загарбників, які безкарно ступили на мирні українські землі. Видання збірки було можливе завдяки старанню організації «Об’єднання українців у Польщі» та фінансуванням уряду маршалковського, воєводства Любуського. Вірші декламував Александр Подоляк, актор театру зеленогурського, а також ведучий першої частини концерту. Мелодійну частину програми продовжив Яків Прибитень, який своєю віртуозною грою на скрипці заставив битись серця частіше і поринути у світ ніжних почуттів…

Ще не встигли згаснути коливання струн, як програму підхопила друга частина концерту, яка розпочалась із декламування віршів, присвячених Тарасові Шевченкові. Надовго у людській пам’яті закарбувались слова, зачитані докторантом фізики університету Зеленогурського Володимиром Процюком: «Є в Шевченка народження дата! Дати ж смерті в Тараса немає!» Зараз як ніколи раніше відчувається присутність поета пророка у наш час, відчувається пильний погляд на синів і дочок українських, які будують нову українську державу.

Силу та красу українського слова продовжив демонструвати ансамбль бандуристок «Яремія», який перетнув дві країни, від Сум до Зеленої Гори, щоб подарувати в’язанку українських народних пісень своїм слухачам. Три голоси, три бандури – один потік пісенної енергії та надихаючих емоцій заполонили концертну залу. Міцність українсько-польської дружби також продемонстрували Стефанія Яворницька, керівник Любуського відділення «Об’єднання українців у Польщі», та актор Александр Подоляк, які зачитали уривок з твору «Розрита могила» двома мовами.

Фінальною частиною концерту стала вистава «Мати-наймичка», поставлена за твором Тараса Шевченка «Наймичка». Коломийський академічний обласний український драматичний театр імені Івана Озаркевича заставив людей плакати… Настільки хвилюючою була постановка, що емоції взяли верх. «Вона – наймичка в чужій хаті і при чужих людях… Та вона – щаслива, бо їй доля подарувала сина Марка. Вона – мати…» – ці слова найкраще характеризують важку долю Лукії, яка втілила в собі нереалізований образ матері, дочки, дружини… Театру аплодували стоячи, довго не відпускаючи акторів зі сцени. Багато слів вдячності полинули до директора театру, заслуженого артиста України Дмитра Чиборака.

Концерт підійшов до закінчення. Усіх гостей свята привітали голова любуського відділення «Об’єднання українців у Польщі» пані Стефанія Яворницька, представник консула, пана Збігнєва Джимави, керівник – головний спонсор заходу, пан Алєшко Роберт, заступник директора департаменту культури і релігії, Івано-Франківської обласної державної адміністрації Василь Тимків, директор театру, Дмитро Чиборак. Організатори та гості обмінялись подарунками, учасники та поети отримали подяки від консульства. Завершаючою  стала спільна фотографія.

Радісні задоволені обличчя людей, піднесений настрій, емоційне збентеження, вдячні погляди глядачів, що покидали залу, були найкращим доказом того, що свято вдалося, не минуло даремно, що усі почерпнули для себе щось нове, що українсько-польська дружба лише міцнітиме з роками.

Останній спалах фотоапарата, опущені завіси, ніби кінець.., але насправді це лише початок нової сторінки в історії. Ми не прощаємось з вами, а лишень говоримо «До нових зустрічей»!

І ця нова зустріч таки  відбулась наступного дня – у форматі конференції. Присутніми були професор Варшавського університету Василь Назарук та професор Познанського університету Галина Корбіч, які виступили з презентаціями про актуальність віршів Шевченка в наш час, про влучність висловлювань поета, які зараз піднімають народ на боротьбу. «Поховайте та вставайте, кайдани порвіте і вражою злою кров’ю волю окропіте» – уривок із Заповіту який зараз реалізується в Україні. Також обговорювалась популярність Кобзаря серед сучасних поетів, які не один вірш написали для прославлення Тарасової творчості.

«І мене в сім’ї великій, в сім’ї вольній, новій, не забудьте пом’янути незлим тихим словом» – ми завжди пам’ятатимемо про Тебе, а Твої вірші будуть для нас дороговказом.

Підготував докторант UZ, Сіроманець Володимир Процюк

Залишити відповідь

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment