Пласт на Донеччині вже кілька останніх років намагався зорганізувати молодіжний захід спільно з Обласним управлінням у справах сім’ї та молоді. Були ідеї, розроблялися проекти, але щороку не вистачало то грошей, то підтримки, то часу на їх втілення. У 2010 році нарешті була реалізована спільна ініціатива, і варто зазначити, що реалізована була дуже вдало та креативно!

Ще з початку року була підтримана ініціатива Пласту провести відкритий форум скаутських організацій області із запрошенням до участі скаутських та пластових делегацій з інших областей. В процесі підготовки заходу він був трансформований у «Відкрите наметове містечко «Чумацький шлях» – вже не суто для скаутських організацій, а також для інших молодіжних організацій області, та просто зацікавленої молоді Донеччини. Варто сказати, що така трансформація пішла на користь всьому заходу, оскільки таким чином Пласт міг «показати себе» суспільству, та і програма заходу стала більш різноманітною.

Отож, 21-23 серпня у соснових лісах Святогірська відбулося наметове містечко «Чумацький шлях».

Усю організаційну роботу, а також фінансування взяло  на себе Управління молоді, а більшу частину змістовного наповнення забезпечив Пласт (Донецька округа), молодіжна організація «Поштовх», козацька організація з Артемівська, Краматорський клуб історичного моделювання «Хорт», а також працівники управління молоді.

В програмі заходу були: командний тренінг за зразком пластового теренового змагу, імпровізовані дискусії на суспільні теми, творчі майстерні, козацькі розваги, дебати на тему самобутності української культури, вечірні ватри, екологічна акція. Загальна програма містечка була побудована за традиціями пластового табору, правда з невеличкими відхиленнями (враховуючи, що не всі учасники були пластунами). Учасниками були також пластуни з інших областей – Луганської та Полтавської. А загалом учасників було близько 110.

Особисто я для себе зробив висновок, що попри усі бюрократичні перешкоди, з органами державної та місцевої влади варто працювати і проводити спільні заходи. Цей висновок підкріплений також позитивними враженням практично усіх учасників містечка і, відповідно, плани організаторів зробити цей захід традиційним та щорічним.

Безперечно Пласт на Донеччині долучиться до цього і в майбутньому, оскільки змістовне наповнення «Чумацького шляху» майже повністю відповідає пластовим принципам та засадам.

Куцохвостий Дмитро КОЛЕСНИК, СМ

Залишити відповідь

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment