1212

6-7 червня у Києві відбулася нарада окружних і станичних. Участь у цьому заході взяли 45 осіб, які представляли Львівщину, Івано-Франківщину, Тернопільщину, Волинь, Закарпаття, Рівненщину, Київщину, Кіровоградщину, Черкащину, Луганщину, Буковину, Одещину, Хмельниччину, Житомирщину, Чернігівщину та Полтавщину.

Перший та частину другого дня наради було присвячено питанню стратегії розвитку Пласту на наступні декілька років. Модератором даного питання виступила пл. сен. Марічка Артиш, Гр. Дискусія хоч і виявилася тривалою, все ж була корисною для кожного учасника наради. Адже думки, що торкалися ідеологічних засад діяльності Пласту виявилися не такими вже й одностайними. Вдалося напрацювати певний інтелектуальний продукт і висловлені зауваження та думки, як сказала подруга Марічка, обов’язково буде враховано під час написання стратегії розвитку організації.

Важливим питанням першого дня наради стало також обговорення справи розвитку пластових осель та залучення земельних ділянок для використання станицями, округами і крайовою організацією. Модератором цієї точки програми став наш побратим Вовк Володимир Федорак, а допомагали йому запрошений з Івано-Франківська юрист Володимир Ковальчук та Вовк Юрій Леськів, який поділився досвідом, набутим у Львівській окрузі. Результатом дискусії стало створення робочої групи на чолі з нашим побратимом – другом Володимиром (до її складу увійшло десять осіб з різних регіонів України). Отож, врешті з’явилася надія на те, що у питанні набуття чи утримання пластових осель і домівок буде наведено лад.

Серед питань другого дня наради були й такі: написання проектів та грантів, розвиток і проблеми НОСУ, статут Пласту, майбутній Крайовий Пластовий З’їзд та звіт КПС, розвиток осередків Пласту в Україні, питання від булав, відзначення 20-річчя відродження Пласту, підготовка Джемборі, проведення літнього таборування, фінансові питання. Учасники зустрічі отримали новий зразок таборової книги, CD з назвою «Матеріали з організації таборів», книжку спогадів Романа Маца «Крутими стежками до волі» (у якій поміщено, зокрема, спогади автора про період повоєнного пластування), календарі «Володимир Івасюк – 60». Зустріч стала доволі корисною щодо обміну інформацією, досвідом. Можна було довідатися про стан Пласту і розвиток нашої організації в різних регіонах країни. Організатори добре постаралися, щоби і умови для проведення наради, і побут її учасників були на належному рівні.

Для «сіроманців» мандрівка у Київ стала ще й додатковою нагодою провести неформальну зустріч представників трьох зграй: Карпатської (Володимир Федорак), Підкарпатської (Юрій Леськів) та Степової (Сергій Летенко). Якщо врахувати, що за останні два тижні це вже друга подібна зустріч, можна спробувати вважати, що такі сходини стають традиційними.

Під час зустрічі не бракувало смачно приготованого м’яса і не тільки (пригощав побратимів друг Володимир), багато гумору (ми згадували про «славу минулих літ»), а також різноманітних ідей та планів на майбутнє. Дві години спілкування збігли дуже швидко і ми незчулися, як прийшов час прощатися. Кожен з побратимів розбігся своїми стежками: друг Сергій – на київський Ярославів вал, друг Володимир – в Івано-Франківськ, друг Юрко – на Львівщину.

Найближча зустріч «сіроманців» передбачається 21 червня у Львові. У цьому місті відбудеться остання передтаборова сесія членів проводу і підстаршини «Вовчої Школи – 2009», а сам табір, як і планувалося, пройде в околицях Урича (Сколівщина) у першій половині липня.

Фото Ю. Леськіва та Прес служби Пласту НСОУ

Вовк Ю. Леськів, СМ

Ю. Леськів, С. Летенко та В. Федорак під час зустрічі в Києві