З 5 по 8 листопада в Торонто (Канада) будуть проходити 17 Збори Конференції Українських Пластових Організацій. Пропонуємо Вам стежити за новинами з КУПО на нашій сторінці!

День 1.

Мандрівка „сіроманців” Української Стежі на КУПО розпочалася 1 листопада. Вовки Юрко Леськів та Андрій Чемеринський прибули у Київ перед обідом. О 16 год. вони зустрілися з побратимами Сергієм Летенком та Романом Бдайцієвим в приміщенні офісу Всеукраїнського благодійного фонду „Дитячий світ”, керівником якого якраз і є друг Сергій. Разом з „сіроманцями” спілкувалися українські „вовкулаки”: голова КПР В’ячеслав Стебницький та Головний булавний УПЮ Микола Музала. Це перетворило зустріч у таку собі невимушену міжкурінну раду. Дискусія була цікавою і корисною, побратими обговорили найрізноманітніші питання пластової діяльності.

Також, під час цієї зустрічі відбулася прем`єра презентації табору „Вовча школа – 2009”. Її планується продемонструвати під час Великої Ради Скобиного Круга у (пройде у Торонто). Друг Сергій продемонстрував кількарічні здобутки фонду „Дитячий світ”, сформовані у спеціальній експозиції.

Також, вранці (перед „сіроманською” зустріччю) друзі Роман Бдайцієв і Андрій Чемеринський були на Службі Божій у церкві св. Василія, що на Львівській площі, мали цікаву пізнавальну мандрівку Києвом.

Зустріч Сіроманців та Вовкулак

День 2.

Понеділковий день, 2 листопада, став днем перельоту української делегації Зборів КУПО з Борисполя у Торонто. Почалася ця мандрівка о 5.35 год. ранку і тривала дві з половиною години до німецького міста Франкфурт-на-Майні. Літак «Airbus Industrie» авіакомпанії «Lufthansa» зручно доставив усіх до пункту призначення, а після 2.5-годинного очікування на летовищі, рейсом АС873 “Boeing777” авіакомпанії «Air Canada» дванадцять пластунів з України вирушили у Торонто. Переліт тривав майже 9 годин (цікаво, що вирушили о 10 год. ранку за місцевим часом і прибули до пункту пизначеннятеж упередобідній час,  минаючи ніч).
На летовищі у  Торонто пластунів з України зустріла  пл. сен. Ганна Шиптур та пл. сен. Володимир Луців. Вони і супроводили усіх до готелю  «Marriott», розташованого неподалік міжнародного торонтського летовища.
Завершився день, як і попередній, спільною нарадою (обміном  враженнями) та вечерею сіроманців та вовкулак пл. сен. В. Стебницького і ст. пл. М. Музали,  у кімнаті № 455 (тобто, на сіроманській території :)).
3 і 4 листопада  делегати від України знайомитимуться з Торонто, а від четверга у тому ж таки готелі розпочнуть свою роботу XVII Збори КУПО.

День 3.

Впродовж усього вівторка, 3 листопада, пластуни з України, а з ними і «сіроманці» Андрій та Юрко, знайомилися з Торонто. Вранці усі відвідали місцеву Пластову домівку, екскурсію якою провели пластуни-сеніори Володимир Луців, Ганна Шиптур та Оксана Закидальська. Потім відбулася цікава зустріч у Канадсько-Українському дослідчо-документальному центрі. Друга половина дня минула в оглядинах Торонто, яка завершилася мандрівкою до CN Tower – найвищої у світі 553-метрової вежі.

Від 4 листопада до місця проведення Зборів КУПО прибуває щоразу більше делегатів. Нині українська делегація має ще трохи часу для туризму. Отож, заплановано, серед іншого, відвідати Ніагарський водоспад.

kupo2009_2

День 4.

Розпочали роботу 17 Збори КУПО. Перед їх початком відбулася “сіроманська” зустріч, яка продовжилася ввечері в кімнаті друга Любомира Романкова. Побратими обмінялися інформаціями. Від Української Стежі для пл.сен. Любомира Романкова, пл. сен. Нестора Шуста і пл. сен. Мирона Баб’юка було передано у дарунок курінні хустини (вже наступного дня, у п’ятницю, у залі нарад усі “сіроманці” були саме в них). Також, побратими обговорили справу подальшої спільної діяльності стеж.

Сіроманці з курінним прапором на КУПО

День 5.

6 листопада о 10 ранку  відбулося  офіційне відкриття 17-тих Зборів КУПО. Програма включала звіти головного проводу Пласту, звіти крайових організацій та обговорення звітів.

Уся п’ятниця минула у пленарних засіданнях та роботі комісій. Плідну денну працю завершила чудова ватра, організована старшими пластунками і пластунами з Канади, під час якої кожен з країв продемонстрував цікаві і веселі імпрези. Найкращими з них стали – від Німеччини та Польщі (головні актори – ст. пл. скоб Борис Франкевич, V та ст. пл. Аркадій Путько відповідно).


Сіроманці в залі на пленарному засіданні

День 6.

Дообіду відбулися великі ради УСП та УПС. На нараді УСП промовляв Начальний Пластун Л. Романків, СМ. Він закликав старше пластунство якнайактивніше працювати, бо вже за 20 років ми будемо мати такий Пласт, який собі збудуємо.
На зїзді УПС були присутні Ю, Леськів, Н. Шуст і М. Бабюк.
Пообіді була ВРСК та ВРОК. Сіроманці взяли активну участь у обговореннях на ВРСК.

Опісля було обрано головний пластовий провід:

Головна Пластова Булава:
* Голова ГПБ – В. Базарко
* Заступник голови ГПБ – В. Стебницький
* Секретар – О. Свідзинська
* Фінанси – Тамара Ганкевич
* Видавництво – Мирон Баб”юк
* Розвиток в Європі – І. Борущак
* Конгрес – Р.Гриців
* Діловод 100 ліття – О.Джулинський
* УПН – М. Артиш
* УПЮ – Д. Юрчук
* УСП – О. Мороз
* УПС – М. Кузьмович

Головна Пластова Рада:
Голова – Т. Джулинська
Заступник – Ю.  Савицький
члени – С. Качор, Н.Павлюк, Ю. Мончак
члени – заступники В. Агрес, Р. Зубенко.

Сіроманці на КУПО

Під час пленарного засідання

День 7.

Після Богослужіння. яке відбулося у приміщенні, в якому проходять наради КУПО, делегати зборів зібралися на завершальне пленарне засідання. Було затверджено резолюції КУПО. Опісля Начальний Пластун заприсягнув новообраний провід. Приємно, що серед заприсяжених був і член куреня “Сіроманці” пл. сен. Мирон Баб’юк – повторно обраний діловод видань ГПБ.

На завершення Зборів Голова КПР України В. Стебницький передав для усіх країв, де діє Пласт, Вифлеємський Вогонь Миру. Запалював його від свічі, привезеної з Вифлеєму.

Пролунали Гімн закарпатських пластунів і молитва. Зворушливе прощання тривало понад годину. Після цього делегації, окрім української, відбули у свої краї. Делегація з України вирушає на Батьківщину в понеділок о 17.30 год.

Новообраний провід

Начальний Пластун вітає після заприсяження Голову ГПБ В. Базарка

Вівторок, 10 листопада, став завершальним днем мандрівки української делегації на Збори КУПО. Маршрутом Торонто-Франкфурт-Бориспіль дванадцять членів Пласту – НСОУ прибули додому в обідню пору. Отож стала можливою ще одна зустріч “сіроманців” у Києві. Друзі С. Летенко, Р. Бдайцієв та Ю. Леськів коротко спілкувалися про пласовий форум в Канаді, зустріч “сіроманців” Української та Метропольної Стеж в часі Зборів КУПО та інші курінні справи.

Вовк Ю. Леськів, СМ