ДОРОГІ ПЛАСТУНКИ І ПЛАСТУНИ! 

Вітаю вас. Сьогодні сповнилося 99 років від дня Першої Пластової присяги, яку склали українські пластуни 12 квітня 1912 року у Львові. Сьогоднішнім днем вступаємо у сторіччя українського Пласту. Воно буде пов’язане з багатьма святкуваннями, імпрезами, які відбуватимуться упродовж 2011-2012 рр. у 9 країнах світу на 4 континентах: всюди, де відбувається пластова праця. Святкування завершаться величавою ювілейною пластовою зустріччю 100-ліття Пласту у серпні 2012 року в Україні. В цій зустрічі візьмуть участь пластуни – представники усіх країн, в яких існує український Пласт. 

Упродовж 99 років Бог і Україна, допомога іншим, підпорядкування пластовим законам і пластовому проводу та 14 точок Пластового Закону стали частиною життя і характеру понад півмільйона молодих українців. Три головні обов’язки пластуна і Пластовий Закон витримали випробування у 100 років і залишилися незмінними. 

Через пластову школу новацтва і юнацтва пройшли тисячі молоді. Одні залишилися старшими пластунами та сеніорами, відбули вишколи пластових виховників, адміністраторів, і сьогодні провадять Пластом. Інші стали громадськими діячами, присвятили все своє життя, здобуті провідницькі знання українській Церкві, громаді, політиці та іншим сферам діяльності. Ще інші віддали в боротьбі за самостійну Україну все, що у них було найдорожче, – своє життя. У час Першої та Другої світових воєн український Пласт і пластуни пройшли дуже тяжкі випробування: заборону, переслідування Пласту в Україні, вивози на Сибір, виїзд на еміграцію та влаштування нового життя у нових країнах замешкання.  Навіть у тих обставинах упродовж 60 років ті, хто опинився в діаспорі, зберегли українські пластові традиції, український патріотизм, мову, культуру і стали провідниками українських громад  діаспори. 

Коли прийшла перша нагода попрямувати в Україну, вони поїхали туди, щоби передати збережену пластову традицію, свої пластові провідницькі знання. Передали їх, щоби відновити в Україні Пласт і Пластову Ідею, виховати для України нових провідників, відмінних від тих, яких в Україні впродовж 70 років виховувала комуністична влада. Упродовж останніх 20 років ви, друзі в Україні, зробили великий крок вперед. Крізь пластові ряди пройшло доволі велике число – понад 30 тис. молоді. Пласт уже діє в усіх областях України. Ті, котрі починали у 1990-х роках, зараз – повноцінні громадяни відновленої української держави. Вони не лише допомагають далі продовжувати пластову традицію і ідею, але займають провідні становища в українській Церкві, громаді, бізнесі, місцевих і обласних радах і як мери міст. Їх провідницькі здібності мають великий попит і дають користь українському народові. 

Пласт налагодив зв’язки зі скаутським рухом на міжнародній арені. Через пластунів дізнається про Україну щоразу більше народів світу, а молоде покоління, ознайомлене з різноманітними сучасними напрямами у світі, відіграє щоразу більшу роль у будуванні вільної української незалежної держави. Україна якраз зараз потребує людей із новим способом думання, потребує того нового люду, про який співаємо у нашій пластовій пісні: “… в Пласті росте новий люд”. 

Дорогі друзі, від мене – вашого Начального Пластуна – сьогодні до вас важливий заклик, дуже важливе завдання. Це, що ви зробили в Україні понині, – велике досягнення. Однак у державі, в якій 46 млн. населення, 30 тис. вишколеної молоді – це лише капля в морі. Для вас – дуже важливе завдання: щоби кожен впродовж 2011 року зацікавив Пластом  щонайменше когось одного, щоби в часі ювілейної пластової зустрічі у 2012 році Пласт збільшився удвічі. 

До крайового пластового проводу – заклик зробити усе, що можливе, щоби збільшити вдвічі число пластових осередків, щоби не було області, району, міста чи села в Україні, де Пласт не мав би приятелів і охочих його у себе вітати. 

Бажаю вам у тому завданні превеликих успіхів. Нехай Всевишній вас у тому благословить. Україна і український народ будуть вам невимовно вдячні за те, що дасте їм чесних, здібних провідників, які віддано будуть працювати для народу і своєї держави. Цим сповните свій обов’язок українського пластуна: бути вірним Богові і Україні, допомагати іншим і підпорядковуватися пластовим законам і пластовому проводу. В тому, як ваш Начальний Пластун, бажаю вам великих успіхів. 

СКОБ! 

Пл. сен. Любомир РОМАНКІВ, СМ 
Начальний Пластун

Залишити відповідь

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment