20  та 21 квітня 2013 року, Львів був наповнений співом пластунів, що з’їхались зі всієї Львівської області і не тільки, адже саме в ці дні відбувалось святкування  101 річницю утворення Пласту в Україні.  Близько 101 рік тому присягу склало 10 пластунів, а сьогодні нас уже близько 60тис. по цілому світі.

Кожне своє діяння пластуни починають із молитви, тому й цього разу все почалось у соборі Святого Юра, де усі склали подяку Господу Богу та отримали благословення від священнослужителя.

Згодом під урочистий ритм барабанів та мелодією пісні «Гей Скобе» урочиста колона рушила в напрямку проспекту Свободи, до пам’ятника Тарасу Шевченку, де й відбувались наступні урочистості. Вже набагато більше юнаків, ніж 101 рік тому склало присягу біля найбільшого прапора України. Словами: «Присягаю своєю честю, що робитиму все, що в моїх силах, щоб бути вірним Богові і Україні, допомагати іншим, жити за Пластовим Законом і слухатись пластового проводу» вони назавжди пов’язали своє життя із Пластом.

Не обійшлось без нагороджень та відзначень на святі. Але найважливішим стала звичайно поява ще одного Гетьманського скоба у пластовому гурті. Ним став сіроманець Гостровух Назара Кудлик. Засилаємо йому наші щирі вітання та побажання бути зразком для усіх нас, з честю носити це високе звання Гетьманського скоба.

Після завершення урочистостей на площі святкування продовжились змагом для новацтва та ватрою для юнацтва. У неділю для юнацтва відбувся квест. Але навіть після цього всього пластова гра не закінчується, адже зовсім незабаром пластунів скличе Свято весни, яке буде вступом що чудового таборового літа.

В урочистостях взяло участь 11 Сіроманців, які опісля святкування мали маленьку святкову зустріч.

Гостровух Володимир Процюк.

Залишити відповідь

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment