3 та 4 вересня на кордоні України та Польщі відбулися заходи в рамках проекту «Європейські дні Добросусідства» «Кордон – 480», метою яких була підтримка ініціативи відкриття нового пункту пропуску Нижанковичі UA (Львівська область, Старосамбірський район) – Мальховіце PL (Підкарпатське воєводство, Перемишльський повіт).

Активну участь у цьому дійстві взяли і пластуни Львівської округи із станиць Старий Самбір, Рудки, Львів та з осередку Хирів. Вони були залучені до організації фестивалю, зокрема, провели спільний пластово-харцерський табір, і що найголовніше – збудували першу і мабуть єдину в світі пластову браму на самій смузі кордону між Україною і Польщею, яку організатори назвали символічними «Воротами дружби».

Урочисте відкриття ЄДД розпочалося з Екуменічної молитви за участю ієрархів та духовенства з Польщі й України та відкриття «Воріт Дружби» з символічним перерізанням колючого дроту. В рамках заходів ЄДД спільну молодіжну програму реалізували українські пластуни та польські харцизи, які таборували біля самої лінії кордону.
Пластуни спільно з харцерами мали змогу брати участь в усіх активітетах, змаганнях та весело проводити час. Організатори подбали і про харчування, і про доїзд, і про місце під табір. Окрім того, в часі фестивалю також відбулася зустріч учасників табору «Вовча Школа» усіх років.

Фестиваль на кордоні відвідала чисельна міжнародна делегація.  З української сторони: Маркіян Мальський – Надзвичайний та Повноважний посол України в Республіці Польща, Борис Тарасюк – депутат Верховної Ради України, голова комітету з питань європейської інтеграції, співголова Парламентської Асамблеї Східного Партнерства ЄВРОНЕСТ, Богдан Петрушак – перший заступник голови Львівської ОДА, делегація Львівської обласної ради та керівники прикордонних районів Львівщини. З польської сторони у Форумі взяли участь депутати Сейму Республіки Польща Збігнєв Ринасєвіч, Пьотр Томанські та інші депутати Сейму Республіки Польща, Маршалок Підкарпатського воєводства Мирослав Карапита та керівники прикордонних територій.

Завершилося святкування грандіозним концертом за участю гуртів Маски, ТНМК та виконавців Скрябін та Павел Кукіз, які разом на сцені заспівали українські пісні. На концерті 4 вересня були одночасно присутні біля 6 тис. глядачів. Всього за два дні на заходах Європейських Днів Добросусідства побувало близько 14 тисяч осіб. По двох сторонах кордону зібрано майже 10 тис. підписів на підтримку відкриття нового пункту пропуску, які будуть скеровані президентам України та Польщі.

Наостанок, хочеться подякувати Сіроманцям, без яких молодіжна пластово-харцерська програма не відбулася б. Це пл. сен. О. Терлецький (комендант спільного табору), ст. пл. Р. Пукач (відповідальний за будівництво брами), ст. пл. скоб І. Спринь, СМ (відповідальний за співпрацю з владою) та пл. сен. Ю. Леськів, СМ, які координували роботу та були залучені в оргкомітет фестивалю, а також тим Сіроманцям які долучилися і приїхали на фестиваль: Ю. Курило, В. Харук і В. Посівнич (бунчужний акції).

Гостровух В. Посівнич

за матеріалами Пластового порталу

Залишити відповідь

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment