День Пластової Присяги 2009

12 квітня виповнилося 97 років з часу Першої пластової присяги, яку прийняли львівські юнаки-гімназисти від засновника організації Олександра Тисовського. З цієї нагоди до міста Лева прибула понад тисяча пластунів з різних регіонів України, а з ними – четверо «сіроманців» Підкарпатської зграї.

У програмі святкувань оргкомітет, який очолила ст. пл. Наталя Оленчин, передбачив відвідини тематичних пластових виставок, розміщених у ратуші та декількох інших місцях центральної частини Львова, тереновий змаг вулицями міста, похід до могил Основоположника та інших визначних діячів пластового руху, яких поховано у Пантеоні УГА на Личаківському кладовищі. Згадані заходи, незважаючи на майже безперервний дощ, відбувалися 11 квітня.

Злива не дозволила того дня провести заплановану ватру у парку Знесіння. Отож імпровізована ватра проходила в одній з львівських шкіл. Навіть за таких обставини справді святковому настрою нічого не зашкодило.

Основна урочистість відбулася недільного дня. 12 квітня, на площі перед палацом Потоцьких, звучали пластові мелодії у виконанні Львівського муніципального духового оркестру, промовляли до новацтва, юнацтва, членів УСП та УПС ректор Українського католицького університету отець доктор Борис Гудзяк (давній член Пласту), голова Крайової пластової ради України пл. сен. В’ячеслав Стебницький, V, голова КПС Аргентини пл. сен. Юрій Назарик, заступник директора Львівського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Олександра Барицька. Відбулися заприсяження, іменування. А перед тим були молебень у Соборі св. Юра і посвята прапора самбірського 32-го куреня УПЮ ім. Олени Кульчицької, які провів архієпископ Львівської архієпархії Ігор Возняк.

Підкарпатці, а це – Гостровухи Петро Борис, Павло Лабінський, Куцохвостий Іван Спринь та Вовк Юрій Леськів, самі стали учасниками святкової програми 11-12 квітня, і юнацтво своїх осередків залучили. Таким чином, юні пластуни Городка, Львова, Самбора та Рудок, якими опікуються «сіроманці», теж не прогавили нагоду чудово поспілкуватися у чималому пластовому гурті однолітків.

Вовк Ю. Леськів, СМ