IMG_421129 вересня у мальовничому куточку Львівщини Жовкві святкували День міста – 416-річчя з часу його заснування. Відбулося чимало цікавих подій, мистецьких заходів. Та головною стала урочиста 22-га сесія міської ради VI демократичного скликання, під час якої Начального Пластуна, науковця зі світовим іменем, уродженця Жовкви д-ра Любомира Романківа поіменовано почесним громадянином рідного міста.

Рішення про це зачитав міський голова Петро Вихопень, а депутати одностайно підтримали. Перед голосуванням слово про славного жовківчанина виголосив пл. сен. Олександр Криськів, ЧМ, а присутня у залі численна група Сіроманців привітала свого побратима по куреню грімким пластовим «СКОБ!» і «Слава!».

Промовляв і сам відзначений цим високим титулом. Начальний Пластун пригадав дитячі і юні роки, проведені у Жовкві, шлях до визнання як науковця, що відбулося вже за океаном, подякував міському голові та громаді за виявлену пошану.

Опісля учасники урочистості перейшли до родинного будинку Романківих, що у центральній частині міста. У ньому на даний час – районний Центр творчості дітей та юнацтва. На фасаді будівлі вмонтовано Меморіальну таблицю зі зображенням друга Любомира в пластовому однострої і написом: «У цьому будинку народився й проживав у 1931-39 рр. д-р Любомир Романків Начальний Пластун, науковець світової слави в ділянках комп’ютерного магнітного запису й електрохімії».

В присутності міської та районної влади, родини друга Любомира, побратимів по пластовому куреню і зацікавлених жовківчан освятив Меморіальну таблицю отець-василіянин Артемій, а відкриття провели автор ідеї Олександр Криськів та архітектор зі Снятина і теж пластун Максим Швець, який зробив креслення та виконав іншу технічну роботу. Слід зазначити, що барельєф виконав скульптор зі Львова Володимир Цісарик, і цей його бронзовий твір і справді має високу мистецьку вартість.

Опісля директор Центр творчості дітей та юнацтва Ірина Чурій провела екскурсію очолюваним нею закладом, а Любомир Романків ділився спогадами про передвоєнні роки, проведені у рідній оселі.

Того дня Начального Пластуна і Сіроманців Львівщини пл. сен. О. Криськів, ЧМ запросив на екскурсію до Зашкова, де має постати Центр патріотичного виховання молоді ім. Є. Коновальця. Масштаби ідеї і справді вразили. Важливо, щоби ця добра справа не залишилася на рівні теорії, а отримала практичне втілення.

Завершилися урочистості у вечірній час на головній площі міста, коли Жовківський міський голова, при велелюдді, запросив на сцену для отримання відзнаки та посвідчення почесного громадянина д-ра Л. Романківа. Друг Любомир був доволі зворушеним і в подячному слові промовив: «Всюди і завжди з гордістю згадую про Жовкву. Адже це – моє рідне місто!».

 Вовк Ю. Леськів, СМ
Фото: Тарас Щепаняк

Залишити відповідь

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment